Društvo

UDARNA VEST: Tači 1. jula u Parizu traži i Preševo, Bujanovac i Medveđu!

Najavljujući koncept za sastanak sa srpskom delegacijom u Parizu 1. jula, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači još jednom je gurnuo prst u oko Beogradu.

Kako je najavio, on će na razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pridruže „teritoriji Republike Kosovo“!

To bi, smatra on, bilo „ispravljanje istorijske nepravde“:

– Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije „Republike Kosovo“. Ja sam za korekciju, ne za razmenu i predstaviću tu ideju i u Parizu.

Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u francuskoj prestonici, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata.

Raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za „Novosti“ da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i „tomahavk“ raketama, a ne snagom razbijenih šiptarskih terorista:

– Ni tada, ni sada, Šiptari sa i sa Tačijem i bez njega, nisu odlučivali ni o sebi ni o Srbiji. Vučić odlučuje u skladu sa interesima Srbije, a Tači kako mu se kaže. Zato i izgovara gluposti i besmislice, jer zna da ono što izgovori ne obavezuje nikog i ni na šta.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su večeri pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o „graničnom pitanju Srbije i Kosova“.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak da su to samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija.

Govoreći o sastanku koji će imati sa predstavnicima Srba sa KiM u petak, Vučić je rekao da po pitanju KiM ne bi želeo da bilo ko ima velika očekivanja, već da budemo „čvrsto na zemlji“ i da se na svaki način borimo za interese našeg naroda.

(Izvor: Nezavisni.rs)

Comments

comments