Svet

Uhapšeno 12 osoba zbog planiranja terorističkih napada u Nemačkoj

Izvor: novinarska agencija BETA

U Nemačkoj je zbog osnivanja terorističke organizacije koja je planirala da destabilizuje i ruši ustavni poredak, uhapšeno 12 pripadnika radikalne desnice, pišu danas tamošnji mediji.

“Cilj desničarske terorističke organizacije je bio slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Nemačke. U tu svrhu napadima na političare, izbeglice i gradjane muslimanske veroispovesti želeli su da izazovu situaciju sličnu gradjanskom ratu”, saopštilo je Savezno državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Prilikom hapšenja kod njih su nadjeni oružje i veća količina zabranjenog propagandnog materijala.

Sva dvanaestorica su nemački državljani. Uhapšeni su u petak u šest nemačkih saveznih država, a jedan je u bekstvu.

Nemački mediji pišu da je već neko vreme praćena ta radikalno desničarska grupa, a jedan od njenih koordinatora je već bio poznat policiji kao nasilni desničar te je bio pod stalnom prismotrom.

Praćena je njihova komunikacija putem interneta i mobilnih telefona.List “Velt am zontag”, pozivajući se na istragu, piše da se grupa zvala “Tvrdo jezgro” (Der harte Kern”) i negovala bliski kontakt s drugim radikalno desničarskim grupacijama poput “Sinova Odina” (po germanskom bogu rata Odinu) koja je 2015. u Finskoj organizovala oružane akcije “radi zaštite domaćeg stanovništva” od dolaska izbeglica.

Prenosi: beta.rs

Comments

comments