Politika

UOPS: Spremni smo za razgovore sa režimom uz posredovanje EU

Udružena opozicija Srbije (UOS) saopštila je danas da je spremna na razgovore sa režimom o zahtevima za slobodnim i poštenim izborima, uz posredovanje Evropske unije i uz njihov monitoring predizbornog i izbornog procesa.

UOS je saopštenjem ocenila da današnji izbor Vlade nastale na osnovu lažnih izbora nema ni legalnost ni legitimitet, a da će uzurpator svih državnih ovlašćenja ostati Aleksandar Vučić koji je već, mimo ustavnih ovlašćenja, najavio nove izbore.

“UOS će učestovati na izborima koji ispunjavaju uslove da se stranke i pojedinci na njima nadmeću u ravnopravnim uslovima i da imaju jednak pristup medijima, pogotovo javnim medijskim servisima. Lažni izbori ni za nas, a ni za građane Srbije koji su protestovali na ulicama gradova Srbije nisu opcija”, navodi se u saopštenju uz napomemu da je UOS zbog neispunjenih zahteva prethodne izbore bojkotovala.

Dodaje se i da su slobodni izbori i slobodni mediji nužni, te da će za to UOS tražiti podršku građana.

“Spremni smo na razgovore o zahtevima za slobodnim i poštenim izborima sa režimom, uz posredovanje Evropske unije i uz njihov monitoring predizbornog i izbornog procesa. Zahtevamo od Aleksandra Vučića da prestane sa novim represivnim merama i zastrašivanjem građana, koje realizuje kroz pritiske na zaposlene, medijske radnike, kao i na članove i lidere opozicionih političkih stranaka i organizacija”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, UOS je formirana u avgustu a čine je velikim delom stranke bivšeg Saveza za Srbiju, kao i još neke političke organizacije: Narodna stranka Vuka Jeremića, SSP Dragana Đilasa, DS, USS “Sloga”, Pokret za preokret Janka Veselinovića, Državotvorni pokret Srbije, pokret Srba sa KiM “Otadžbina”, Građanska platforma, Šumadijska regija, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, i Đorđe Vukadinović kao pojedinac.

Comments

comments