Društvo

UPOZNAJTE DALIBORA ARBUTINU: Bahati direktor protiv koga se vodi 9 sporova, potrošio 4 MILIONA samo na advokate

Protiv Dalibora Arbutine, v. d. direktora JP “Nuklearni objekti Srbije” (NOS), vodi se čak devet sudskih sporova – zbog mobinga i neosnovanih otkaza, a jedan od njih finiširan je presudom kojom je utvrđeno da on uopšte nije direktor!

Lekar supspecijalista dr Želmira Ilić, pravnica Aleksandra Batinić, inženjer telekomunikacija i elektronike Dragan Krkljuš, tehničar Aleksandar Panić i Gordana Šušić, spremačica u Upravnoj zgradi, i dalje svakodnevno preživljavaju Tantalove muke u borbi za zadovoljenje pravde.

Njih petoro vodi čak devet sporova na sudu, a razlozi za pokretanje tužbi su različiti. Tako je dr Ilić tužila Arbutinu zbog mobinga “praznim stolom”, jer je on odbio da, kako predviđa zakon, izmeni registraciju sektora medicinske zaštite kojim je rukovodila.

Mandat istekao 2015.

– Otkaz je dobila nakon osam meseci sukobljavanja sa Arbutinom, jer je odbijala da radi mimo zakona, a on joj nije dozvoljavao da preregistruje sektor. Aleksandra Batinić je imala isti slučaj mobinga praznim stolom, a otkaz je dobila kada je, kao jedini pravnik u firmi i nadležni rukovodilac pravnih poslova, tražila ispis Arbutine iz APR-a u skladu sa zakonom – kaže izvor “Blica” upoznat u dešavanja u ovom preduzeću.

Bivši rukovodilac sektora za nuklearnu bezbednost, diplomirani inženjer Dragan Krkljuš uspeo je u nameri da uvede zakonom propisani sistem nadzora nad nuklearnim objektima, međutim, vrlo brzo i on dobija otkaz.

Mobing, pa neosnovani otkaz

– Prvo je mobingovan, a zatim i otpušten zbog konfliktnog stava Arbutine prema sposobnijim od sebe. Od tada preduzeće nema stručnjaka za ovu oblast. Aleksandar – Aca Panić dobio je otkaz u aferi “radioaktivna burad stajala na livadi dva meseca”, naravno, bez ikakvih osnovanih dokaza – pojašnjava izvor našeg lista.

Međutim, mobing i neosnovani otkazi samo su deo slagalice bezakonja u “Nuklearnim objektima”. Punih pet godina traje samovolja i apsolutna vlast Dalibora Arbutine u ovom javnom preduzeću – iako mu je mandat vršioca dužnosti istekao u martu 2015. godine, Arbutina i dalje sedi u direktorskoj fotelji i to, ni manje ni više nego bez važećeg ugovora o radu?!

– Na osnovu odluke o imenovanju, Arbutina je 5. marta 2014. godine sa predsednicom Upravnog odbora JP NOS, prof. dr Uranijom Kozmidis Luburić, zaključio Ugovor o radu, a koji se zove Ugovor o međusobnim pravima i obavezama direktora, i upisao se kao zakonski zastupnik u APR-u. Pred istek prvog šestomesečnog mandata Arbutine, Vlada donosi novo rešenje o imenovanju i konstatuje da “Daliboru Arbutini mandat v.d. direktora prestaje 28. avgusta 2014”, čime po automatizmu zakonski prestaje važnost prvog ugovora, isto kao i prijava Arbutine kao zakonskog zastupnika JP NOS u APR – kaže izvor našeg lista.

Čeka se odluka suda

Ovim drugim rešenjem Vlada imenuje Arbutinu za v. d. direktora JP, shodno čemu je Arbutina trebalo da zaključi novi ugovor sa tadašnjim Upravnim odborom, kao i da ponovo izvrši registracionu prijavu u APR u skladu sa zakonom.

– Kako Arbutina to nije učinio, shodno Zakonu o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, nije ni mogao biti registrovan kao zakonski zastupnik JP – priča izvor “Blica”.

Naime, imajući u vidu činjenicu da je Ugovor o međusobnim pravima i obavezama sklopljen po prvom rešenju Vlade RS istekao sa danom izdavanja novog rešenja, a novi ugovor nikada nije sklopljen, to praktično znači da je Arbutina nezaposleno lice. To potvrđuje i presuda Drugog osnovnog suda u Beogradu iz oktobra 2017. u korist Želmire Ilić, bivše radnice ovog preduzeća, koja je Arbutinu tužila zbog nezakonitog otkaza.

– Sud je odbacio odgovor koji je na tužbu podneo advokat Dalibora Arbutine uz obrazloženje da ne može da se prihvati odgovor advokata jer je punomoćje dato od strane neovlašćenog lica za zastupanje tuženog. Presuda je sada vraćena i na sudu je da odluči ko je zapravo pravi i pravni zastupnik preduzeća – rekla je za “Blic” Želmira Ilić.

Četiri miliona za advokata

– Prema finansijskom izveštaju iz 2017, Arbutina je neverovatna četiri miliona dinara potrošio na isplatu usluga za svog advokata Dragana Đ. Tošića, koga je angažovao za zastupanje u brojnim sudskim sporovima koje vodi sa zaposlenima zbog uručenih otkaza ugovora o radu i zlostavljanja na radu, iako ovo preduzeće ima pravnika sa položenim pravosudnim ispitom – kaže izvor našeg lista.

Arbutina: Spor protiv preduzeća, a ne protiv mene

Na pitanje “Blica” o suds­kim sporovima koji se vode protiv njega, Dalibor Arbutina je odgovorio da se sporovi vode protiv preduzeća.

– Protiv Dalibora Arbu­tine ne vodi se nijedan sudski spor. Napomi­njemo da JP “Nuklearni objekti Srbije” vodi sporove protiv određenog broja zaposlenih i da nije izgubilo nijedan sudski spor – kaže Arbutina za “Blic”.

Inače, svi sporovi koji se vode protiv Arbutine nisu za sada ni mogli biti izgubljeni, jer do danas nisu završeni, osim u prvom stepenu onog kojim se osporava njegovo direktorstvo. Taj spor je viši sud vratio na ponovno odlučivanje.

(Izvor: Blic)

Comments

comments