Društvo

UŽAS: Građanima se zbog 1 DINARA stopiraju krediti, a tajkuni duguju milione i niko ih ne dira!

Gotovo svakodnevno naši građani, ni krivi ni dužni, suočavaju se sa situacijom da im se stopira kredit jer nisu platili neki dug manji od deset dinara. Da problem bude veći, bankari to urade automatski.

PROČITAJTE JOŠ: INVESTITOR BEOGRADA NA VODI PRODAJE IMOVINU JER NEMA NOVCA DA ZAVRŠI POSAO!

DOK tajkuni, dužni kao Grčka, sede u VIP salonima i počasnim ložama kulturnih i sportskih manifestacija, građanima banke, ne samo što deru kožu s leđa, nego ih guraju na crne liste loših klijenata i to zbog svega nekoliko dinara duga.

Dovoljno je da od trenutka zatvaranja računa, gde vam šalterski radnik kaže da ste izmirili sva dugovanja i da ste zatvorili kreditnu karticu ili tekući račun, pristigne neka misteriozna i uglavnom minimalna kamata, pa da budete upisani u kreditni biro. A, to znači da vam nijedna banka neće dati kredit ili dozvoljeni minus.

PROČITAJTE JOŠ: FARSA: U BEOGRADU NA VODI USELJEN SAMO 1 STAN, SVETLA GORE ZBOG MAJSTORA!

Gotovo svakodnevno naši građani, ni krivi ni dužni, suočavaju se sa situacijom da im se stopira kredit jer nisu platili neki dug manji od deset dinara. Da problem bude veći, bankari to urade automatski i bez da su obavestili bivšeg klijenta. Zamislite kako se oseća čovek koji uoči popust i planira da za veliku kupovinu zatraži kredit, a sve bude stopirano, jer je njegovu prethodnu banku mrzelo da ga obavesti da je ostao “kratak” pet dinara. Tako je taj simboličan iznos upisan u kreditni biro.

Da li je to bankarsko kažnjavanje bivših klijenata ili bahata bezobzirnost, nije važno. Ali, Narodna banka Srbije mora pod hitno da donese propis prema kojem za iznose ispod, na primer 500 dinara, klijent ne može biti stavljen na crnu listu. Ili bar da ne može biti “ocrnjen” bez materijalnog dokaza da je banka obavestila građanina da je ostao dužan, pa tek kada prođe rok za izmirenje može da se upisuje u taj strašni kreditni biro, odnosno evidenciju loših korisnika bankarskih usluga.

A da ne pričamo da gorepomenutim tajkunima bankari ni ne pomišljaju da uteraju dugove, nego ih reprogramiraju, pa čak i otpisuju. Nije pošteno!

PROČITAJTE JOŠ: STARLETE U MINISTARSTVU SPOLJNIH POSLOVA ZAMENILI SU MAMINI I TATINI SINOVI!

(izvor: novosti.rs)

Comments

comments