Društvo

Užas u njivi kod Bačke Palanke: Zatekli jeziv prizor, građani pozvani da se u ovim slučajevima obrate policiji

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je danas da je na njivi, u ataru sela Novo Orahovo u opštini Bačka Topola, pronađeno deset otrovanih ptica, među kojima je strogo zaštićena vrste eje močvarice, kao i gačci i svrake, koji su zaštićene vrste.

Tokom uviđaja pronađeni su leševi dve eje močvarice, koja je strogo zaštićena vrsta, četiri gačca i jedna svraka, koje su zaštićene vrste, te tri domaćа goluba, koji su bili okruženi razbacanim semenjem na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, navedeno je u saopštenju.

Vanredni inspekcijski nadzor na toj lokaciji obavila je Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, uz stručnu podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, te poljočuvarske službe i bačkotopolske policije, kao i Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Tačan uzrok smrti biće utvrđen tokom toksikološke analize u Naučnom institutu za veterinarstvo „Novi Sad“, a i uzorci posejanog i rasutog semena biće poslati na analizu radi utvrđivanja kojim su materijama tretirani.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji partnerski rade na projektu zaštite evropskih ptica grabljivica „PannonEagle“, ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjih životinja „po njivama razbacuje mešavina cink-fosfida i karbofurana“.

„Reč je o jednom zabranjenom sredstvu (karbofuran, Furadan), te jednom sredstvu koje se ne može koristiti na njivama, osim ako se pod posebno strogim uslovima i okolnostima ne zakopava u rupe glodara“, kazao je predstavnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov.

On je apelovao da se odmah prestane sa takvom aktivnošću i pozvao da se takvi slučajevi prijave policiji, jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica.

Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronadjeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments