Uncategorized

Užičanke kao žene zmajevi svakodnevno u borbi protiv korone

Grupa na društvenoj mreži Facebook poznata kao “Užičanke”, za manje od mesec dana okupila je više od šest hiljada sugrađanki, koje su se svom snagom posvetile pomaganju medicinskim radnicima u tom gradu. “Žene zmajevi” uspele su da podignu ceo grad na noge i uz pomoć Crvenog krsta sakupljaju novčane i poklone u robi u vidu posteljine, jastučnica, ali i hrane – svega što bi moglo da zatreba obolelima od kovida i onima koji se nesebično brinu o njima.

“Okupljamo Užičanke po rođenju i opredeljenju”, kaže Slavica Radosavljević za Nova.rs, jedna od tri administratorke Fejsbuk grupe, koja za samo deset dana uspela da poveže 6300 žena odlučnih da izađu na kraj sa mukama na koje je koronavirus stavio njihov grad.

“Danas svako od nas ima nekoga bližnjeg ili makar poznanika koji je oboleo od kovida, a vidimo i kako lekari, medicinske sestre, tehničari i svi zdravstveni radnici spadaju sa nogu od posla”, objašnjava Slavica kako je Fejsbuk grupa, osnovana radi druženja, prerasla u pravi pokret protiv korone.

Do sada, ova Fejsbuk grupa je uz pomoć užičkog Crvenog krsta prikupila 1.455 miliona dinara i 2.146 evra u novcu, a spisak poklonjene robe još je impresivniji: 35 stalaka za infuziju, 60 posteljina, 88 jastučnica, 20 zaštitnih kombinezona i isto toliko vizira i ovaj niz se nastavlja.

U razgovoru sa Nova.rs istakla je da se najviše plaši da nekoga ne izostavi sa spiska dobročinitelja i organizatora, pa zato naglašava da je grupu “Užičanke” pokrenula Jelena Karaklajić, a da je Ana Gordić Radojčić zaslužna za saradnju sa užičkim Crvenim krstom, zahvaljujući kojima su dobili pravu logističku podršku u vidu računa na koje može da se uplaćuje novac, ali i skladišta za prikupljenu robu.

Sve tri su, igrom slučaja, učiteljice, pa strogo vode računa da sve bud “školski” precizno.

“Ono na čemu insistiramo je transparentnost iznad svega. Crveni krst Užice redovno objavljuje koliko je novca prikupljeno, a mi slikamo i objavljujemo račune za svaku stvar koju kupimo”, naglašava Slavica.

Na pitanje da li će “Užičanke” nastaviti da se bave humanitarnim radom jednom kada – a u to nijedna od njih ne sumnja – pobede koronu, Slavica odgovara da ne samo da žele, nego će izgleda i morati, jer je sada jasno koliko je užičkih heroina, žena koje su spremne da svoje vreme i sposobnosti upotrebe da pomognu svom gradu i sugrađanima u nevolji.

Comments

comments