PolitikaSvet

Veselji: Ako u ponedeljak ne bude izglasana Vlada da se ide na nove izbore

Izvor: sveosrpskoj

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je danas da treba ići na nove izbore ukoliko Skupština Kosova u ponedeljak ne bude uspela da izabere novu Vladu mandatara Aljbina Kurtija.

“Ako se u ponedeljak ne izglasa Vlada i pobednik posle toga ne ponudi drugog mandatara, onda treba ići na izbore”, kazao je on za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Izvor: balkaninsightPrema njemu nova Vlada treba da ima gradjanski legitimitet i da bude rezultat političkih sporazuma.

“Ukoliko u ponedeljak ne bude Vlade, posle ponedeljka rešenje su izbori. Ne treba da bude druge opcije. Nijedna druga opcija nema legalitet niti legitimnost”, kazao je Veselji.

On smatra da je na Kosovu od 2014. godine na delu teška degradacija sa blokadama i grčevima i da se zemlja ne bavi sobom.

“Političke blokade i ucene, šest meseci tokom 2014. godine, tri meseca 2017. i sada četiri meseca. Isti su akteri i tada i sada, isti je mentalitet i kada gube i kada pobedjuju ne prihvataju ni pravila niti demokratske sporazume”, kazao je on.

Potpredsednik DPK Enver Hodžaj u subotu je izjavio da njegova stranka neće glasati Vladu Aljbina Kurtija i da su se još 6. oktobra kada su održani prevremeni parlamentarni izbori izjasnili da prelaze u opoziciju.

Foto: AP


Prištinski mediji su danas obavili da su Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova približili stavove u okviru dijaloga za postizanje koalicionog sporazuma za formiranje Vlade Kosova i da će sutra potpisati koalicioni sporazum.

Prema ovom sporazumu funkcija premijera pripada PS dok će mesto predsednika kosovskog parlamenta pripasti DSK.

Prema ovim izvorima Vlada će imati 15 ministarstva, svaka od dve stranke imaće po šest resora, dok će manjinama pripasti tri ministarstva.

Portal najavljuje da će sporazum biti potpisan sutra dok će posle toga lideri dve stranke govoriti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj treba da bude izabrana nova Vlada Kosova proizašla iz prevremenih parlamentarnih izbora 6. oktobra treba da bude održana u ponedeljak 3. februara.

Glavna prepreka postizanju sporazuma bila je funkcija predsednika kosovskog parlamenta koju obavlja potpredsednik PS Glauk Konjufca.

Prema napisima medija Konjufca će podneti ostavku na funkciju i posle toga na istoj sednici biće predložen sa ministra spoljnih poslova Kosova.

Izvor: Beta

Comments

comments