DruštvoPolitika

SKANDAL! Vesić prekrsio zakon i iskoristio škole u stranačke svrhe!

Da je sadašnji gradski menadžer čovek koji ne poštuje nikakve zakonske norme, odavno je poznato. Goran Vesić je čovek koji je uz svaku vlast, bez obzira na njena opredeljenja, sve dok mu to daje priliku da krade državni novac i preusmerava ga u svog džep.

I otprilike istovremeno kada smo mi juče objavili priču o tome kako Vesić sprema novu pljačku, on je negde istovremeno, poprilično bahato i bezobrazno u Zemunu kršio zakon. I to je uradio makar pet puta tokom istog događaja!

Tokom predstavljanja liste SNS kartela u sali Zemunske gimnazije, Vesić i njegovi saradnici su učinili makar 5 stvari koje se kose sa važećim zakonima naše zemlje:

1. Prva sporna stvar to što je u školama zabranjeno sprovoditi političke aktivnosti a da iz svega objavljenog proizlazi da su bivši sportisti koji su učestvovali u predstavljanju (Goran Grbović, Nebojša Ilić, Milan Gurović) i gradski menadžer prilikom posete školi govorili i o tome da su kandidati sa jedne stranačke liste.

2. Ako je Gimnazija (koja se nalazi na opštini kojom vlada SNS) sama omogućila političku promociju, to predstavlja povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, budući da je zabranjeno da se finansiraju od strane javnih ustanova, što uključuje ne samo donacije, već i besplatne usluge, poput ustupanja prostorija za promociju.

3. Takođe, zakon propisuje da političke subjekte ne smeju da finansiraju ni udruženja a da su sportska društva u Srbiji uglavnom organizovana upravo kao udruženja.

Iako u ovom slučaju Crvena Zvezda i Partizan nisu aktivno pomogli stranačku kampanju, moglo bi se reći da su u tu svrhu iskorišćena od strane kandidata na izborima i rečima i vizuelno (klupski dresovi). Iako bi se moglo tvrditi da je u pitanju stilska figura, izjava Gorana Vesića se može shvatiti i doslovno – da sportska društva podržavaju jednu listu na gradskim izborima, pa bi bilo umesno utvrditi da li je to zaista slučaj, pogotovo kada se uzme u obzir da ni Zvezda ni Partizan nisu demantovali ovu izjavu!

4. Sledeća sporna tačka ponašanje javnih funkcionera. U ovom slučaju, naime, nije u potpunosti jasno da li predsednik gradske opštine prisustvovao ovom skupu u svojstvu javnog ili stranačkog funkcionera, s obzirom na izjavu koju je dao. Kad je reč o gradskom menadžeru Vesiću, takođe se može javiti takva dilema, mada je verovatnije da je nastupao isključivo u svojstvu stranačkog funkcionera, budući da je tako predstavljen u vestima.

5. Da su košarkaši darivali samostalno novac školi i to prećutali ili saopštili van konteksta izborne kampanje, to bi bila isključivo njihova donacija, nesporna sa stanovišta zakona. Ovako, dar gimnaziji, koji je najavljen uz promociju za gradske izbore, ujedno predstavlja i uslugu koju košarkaši čine svojoj izbornoj listi.

Na sve ovo je ukazala ogranizacija Transparetnost Srbija, a mi pitamo hoće li reagovati bilo ko od nadležnih organa, pre svih Agencija za borbu protiv korupcije, a potom i svi ostali?

Comments

comments