Društvo

Veze policije i kriminala: Šta službeno lice radi pored ubijenog?

Ubistvo Davorina Baltića, kog mediji dovode u vezu sa crnogorskim Kavačkim klanom, i ubistvo osuđivanog kriminalca Aleksandra Stankovića oktobra 2016. godine imaju jednu važnu sličnost- obojica su u trenutku ubistva bili u društvu službenih lica, policajke i zatvorskog čuvara. Ova informacija otvara brojna pitanja, između ostalog i da li je ovo novi dokaz da osobe s kriminalnom pozadinom imaju veze s državnim službenicima.

Odgovore na pitanja kako je moguće da policajka na dužnosti boravi u društvu osobe koja je, prema rečima direktora policije Vladimira Rebića, od ranije poznata i crnogorskoj i srpskoj policiji, kao i da li je njeno prisustvo i uklanjanje pištolja ubijenog sa lica mesta novi dokaz da postoje veze između osoba povezanih sa kriminalom i beogradskih policajaca juče smo pokušali da dobijemo od načelnika beogradske policije Veselina Milića.

Novinari su za načelnika beogradske policije imali pitanja i o bezbednosnoj situaciji u glavnom gradu, odnosno o činjenici da se u poslednjem periodu na teritoriji koja je u njegovoj nadležnosti, dogodilo više kriminalnih obračuna.

Milić na pozive i poruke juče nije odgovarao.

Poslednji obračun u kojem se u sred mafijaškog obračuna zatekla pripanica MUP-a, bio je povod da proverimo i da li su nadležni za godinu dana razjasnili prethodni slučaj zatvorskog čuvara Milorada Đurića, koji se zatekao u društvu vođe navijača Partizana i osuđivanog kriminalca u trenutku njegovog ubistva pre gotovo 15 meseci.

Sankcija za zatvorskog čuvara zavisi od istrage ubistva kriminalca

Uz podsećanje da su pre godinu dana naveli da će biti sprovedena interna istraga, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija smo pitali kakvi su rezultati, da li je i ko zakazao u bezbednosnoj proceni ovog zatvorskog čuvara, da li su pokrenuti bilo kakvi disciplinski ili krivični postupci. Iz odgovora može da se zaključi da rezultati ove interne istrage zavise od razjašnjenja ubistva Stankovića, što je u nadležnosti tužilaštva i MUP-a.

„U vezi sa ovim slučajem se vodi krivični postupak protiv NN lica. Za vreme vođenja istrage, policija i tužilaštvo ne mogu da nam dostave podatke. Iz tog razloga interno utvrđivanje činjenica i okolnosti ovog događaja i dalje traje“ navodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u odgovoru.

Dodaju i da je dobijanje tih informacija glavni preduslov da se utvrdi da li postoje razlozi za pokretanje disciplinskog postupka protiv Milorada Đurića, napominjujući da je „se ovaj događaj odigrao van Okružnog zatvora u Beogradu i da je Milorad Đurić u to vreme bio na godišnjem odmoru“.

Predstavnici nadležnih institucija pre gotovo 15 meseci, kada je ubijen jedan od vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković, najavljivali su obračun sa kriminalcima, posebno onima iz „bivših jugoslovenskih repurblika“.

Iako je ministar policije Nebojša Stefanović samo dan nakon ubistva Stankovića rekao da rasvetljavanja ovog slučaja ide u dobrom pravcu, istraga u ovom slučaju još nije ni počela.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, kod koga se nalazi slučaj Stankovića, u odgovoru Insajderu pre dva i po meseca navelo je da još uvek ne postoji dovoljno informacija kako bi se pokrenula istraga.

„I pored izvršenih DNK veštačenja i dostavljanja dela traženih informacija, do sada prikupljeni dokazi i informacije nisu dovoljni da bi se utvrdio identitet izvršioca ovog krivičnog dela te Tužilaštvo očekuje dalji rad MUP i otkrivanje počinioca izvršenog ubistva“ navodi se u odgovoru.

Osim što još nije poznata ko je ubio Stankovića u sred centra Beograda, javnost je ostala uskraćena i odgovora na pitanje šta je u društvu osuđenog kriminalca radio i državni službenik, koji je prilikom ubistva Stankovića i ranjen.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments