Društvo

[VIDEO] Apokaliptične scene u Smederevu: Crni prah prekrio grad!

Ko je imao tu nesreću da se jutros probudi u Smederevu, probudio se u gradu prekrivenim crnim prahom. Scene koje deluju apokaliptično i koje nesumnjivo ukazuju na ogromno zagađenje koje je ispustila Železara, kako kažu meštani – “desio se akt ekološkog terorizma”.

“Ogromna količina crnog praha koji je emitovala smederevska železara je pao na okolinu, ljudima su prekrivene kuće, dvorišta i usevi! SVE JE CRNO!” – objavio je Pokret “Tvrđava” na svom fejsbuk profilu uz video snimak jezivog praha.

Kako navodi ovaj pokret, “sinoć se desila katastrofalna havarija koja do sada nije zabeležena u Radincu, Vranovu i okolnim smederevskim selima, a i u samom centru se moglo videti.

“Kontaktirali smo Ministarstvo ekologije i Republičku inspekciju, republički inspektor će uskoro izaći na teren. Iz menadžmenta železare su nam rekli da su upoznati sa situacijom i da će saopštiti građanima šta se desilo. Ovako izgledaju noge meštanima koji se bosi prošetaju kroz travu u okolini Železare”, navode iz Pokreta.

“Tvrđava” je podnela pritužbe Ministarstvu ekologije i Republičkoj inspekciji.

Kolja Krstić, koordinator Pokreta “Tvrđava” kaže da je ovo samo jedan u nizu incidenata sa železarom:

„Ovo je ekoterorizam, ovo je direktno ugrožavanje života ljudi u Smederevu. Mi smo kolateralna šteta privatnih interesa kineskog investitora koji se prema nama ponaša kao da smo pacovi, a ne ljudi. Najgore je što država ćuti“.

Meštanin Radinca, Vladimir Milić,  koji živi na 50 metara od Železare, ne krije bes i nezadovoljstvo:

„Ovo je strašno, kuće, dvorišta i usevi su nam prekrivene crnim prahom. Ovo postaje neizdrživo, oni se iživljavaju nad našim zdravljem. Do sada smo se suočavali sa crvenom kišom, čeličnom prašinom, ali ovo što se desilo juče je za nas novo. Užas“.

Comments

comments