DruštvoSvetZabava

(VIDEO) Da Vinčijev Isus – najskuplja slika ikad

Slika Isusa Hrista, koja je pripisana velikom umetniku Leonardu Da Vinčiju tek početkom ove decenije, najskuplje je umetničko delo na svetu.

“Salvator Mundi” (Spasitelj sveta), davno izgubljena slika Isusa Hrista Leonarda Da Vinčija iz oko 1500. godine prodata je u Njujorku za neverovatnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljim umetničkim delom na svetu.

Slika Isusa Hrista, koja je pripisana velikom umetniku tek početkom ove decenije, naručena je za francuskog kralja Luja XII pre više od 500 godina a na aukciji kuće “Kristiz” (Christie’s) u Njujorku prodata je za 400 miliona dolara, uz dodatnih 50 miliona u vidu premije za aukcijsku kuću, što je četiri i po puta više od ponuđene cene (100 miliona).

“Kristiz” nije želio da otkrije ime novog vlasnika niti region iz kojeg dolazi. Za sliku se nadmetalo šestoro kupaca a ponude su skakale za po 20-30 miliona, što je krajnje neuobičajeno. Njihovo nadigravanje trajalo je dvadesetak minuta.

Slika “Salvator Mundi” je najskuplje prodato umetničko delo na svetu, bilo privatnim putem bilo na aukciji. Dosadašnji rekorderi bili su Pikasove “Žene iz Alžira” (1955) prodate na aukciji za 179,4 miliona dolara i jedna slika Pola Gogena za koju se veruje da je u privatnom aranžmanu dostigla cifru od 300 miliona dolara.

“Kristiz” je sliku Hrista koji drži kristalnu kuglu u levoj ruci, dok desnom blagosilja, nazvao “najvećim otkrićem 20. vijeka”. Sliku je prodavao ruski oligarh Dimitrij Ribolovljev (50), vlasnik fudbalskog kluba “Monako”. On ju je kupio od francuskog dilera Iva Buvijea za 127 miliona dolara, a Buvije ju je nabavio na privatnoj prodaji u aukcijskoj kući “Sotbiz” (Sotheby’s) 2013. za 50 miliona manje.

Pre toga “Salvator Mundi” je bio u vlasništu konzorcijuma dilera uključujći i Aleksandra Periša koji ju je nabacio za samo 10.000 dolara (!) na prodaji jednog američkog imanja 2005. Delo je bilo preslikano nekoliko puta i dugo je smatrano za kopiju.

Kada ju je Periš “očistio” i odnio ekspertima na proveru, u likovnom svetu je odjeknula bomba: potvrđeno je da je autor slike Leonardo da Vinči. Bila je to prva slika pripisana Leonardu još od 1909.

“Šanse da pronađete neku nepoznatu Leonardovu sliku manje su nego da otkrijete novu planetu”, rekao je Loik Gozer, stručnjak iz “Kristiza”.

Poslije dugotrajne restauracije, slika je prvi put otkrivena javnosti 2011. na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Hrist se pojavio u svom leonardovskom sjaju, sa eteričnim i nedokučivim izrazom, zbog čega je prozvan “muškom Mona Lizom”. Umetnik je na njemu koristio najmanje pet tankih slojeva glazure za dobijanje željene nijanse kože na Hristovom licu – istu tehniku koristio je i na Mona Lizi.

Alan Vintermjut, specijalista za slike starih majstora u “Kristizu” rekao je da nije ni sumnjao da će slika oboriti sve rekorde.

(izvor: nationalgeographic.rs)

Comments

comments