Politika

(VIDEO): Đurić opet izbegavao da odgovara na pitanja novinara, a onda ih optužio da su navijači

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nije danas konkretno odgovorio na pitanje novinara Insajdera zašto je Kancelarija na čijem je čelu prikupljala lične podatke dvojice švajcarskih reprezentativaca albanskog porekla, rođenih u Srbiji, koji su nakon toga završili u tabloidima. Đurić je, uprkos insistiranju novinara Insajdera na odgovoru, kao i dodatnog pitanja novinara agencije Fonet, ponavljao fraze uz više puta ponovljenu opasku da su „navijači Šaćirija i Behramija“.

PROČITAJTE JOŠ: MITROVIĆ I REM SE UDRUŽILI PROTIV VUKOSAVLJEVIĆA: POGAĐAJTE KO JE NAREDNI MINISTAR KOJI ĆE BITI SMENJEN

Lični podaci, odnosno kopije izvoda iz matičnih knjiga i izvoda o državljanstvima dvojice fudbalera s naznakom „ekskluzivno“ pojavila su se u brojnim srpskim tabloidima u toku Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. Ovim dokumentima tablodi su „dokazivali“ da dvojica reprezentativaca, pored švajcarskog, imaju i državljanstvo Srbije.

Odmah nakon objavljivanja ovih podataka, Poverenik za informacije od javnog značaja, pokrenuo je postupak kontrole kako bi utvrdio odakle tabloidima lični podaci dvojice fudbalera kojima raspolažu isključivo nadležne institucije, odnosno MUP.

MUP, međutim, u odgovoru Povereniku, koji je stigao tek nakon dve urgencije i jednog upozorenja, tvrdi da je podatke prikupljao i dostavio na zahtev Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Upravo zbog svih ovih činjenica, danas su novinari redakcije Insajder insistirali na pitanju zašto su uopšte Kancelariji za KiM bili potrebni lični podaci dvojice švajcarskih reprezentativaca i kako su dospeli u tabloide.

Umesto odgovora na konkretno pitanje, Đurić je ponavljao da „nema saznanja da je došlo do bilo kakvog kršenja zakona“.

PROČITAJTE JOŠ: ŠIRI SE FRONT ZA ODBRANU REKA STARE PLANINE: DEKANI SE PRIDRUŽILI BORBI

„Moram da kažem da mi je drago da vidim da se brinete za Šaćirija i Behramija, rekao je, između ostalog, Đurić.

Umesto konkretnog odgovora na pitanje o mogućoj zloupotrebi ličnih podataka, uz konstataciju da to predstavlja krivično delo, Đurić je u polušaljivom tonu praktično „optužio“ novinare da su navijači Šaćirija i Behramija.

„Drago mi je da se brinete za ljudska i građanska prava građana Srbije, Šaćirija i Behramija, dakle oni jesu naši građani. Mislim da bi trebalo da pitate kolege iz medija odakle im ta vrsta informacija, a ne mene danas ovde“, rekao je, između ostalog Đurić na pitanje zašto je Kancelarija na čijem je čelu uopšte prikupljala te podatke.

„Mogu samo da vam kažem da nemam saznanja da je došlo do bilo kakvog kršenja zakona, a ako jeste, siguran sam da će nadležni državni organi postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima“, rekao je Đurić.

Na ponovljeno pitanje novinarke Insajdera zašto je Kancelarija za KiM uopšte prikupljala lične podatke, Đurić je ponovo izbegao odgovor.

„Kažem Vam, nemam saznanja da su ljudska i građanska prava građana Srbije Šaćirija i Behramija ugrožena, osim što je možda njima malo neprijatno to što ih je neko podsetio na to da je Kosovska Mitrovica i Podujevo u Srbiji. Nemam ni saznanja da je došlo do kršenja ljudskim i građanskih prava građana Šaćirija i Behramija“, tvrdi Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: LETEĆI PAPCI I SVINJSKE GLAVE

(izvor: insajder.net)

Comments

comments