Društvo

(VIDEO) DRAMA U SARAJEVSKOJ: Izvršitelji pokušali da izbace ženu od 90 godina na ulicu, završila u hitnoj

Uprkos dogovorima sa poveriocima da je rok za iseljenje 12. april, odlučili su da ipak dođu danas i upotrebe silu.

U ranim jutarnjim časovima izvršiteljka M.D. uz pratnju policije i bravara, obila je bravu baki od 90 godina, kako bi je izbacila silom na uglu ulice Durmitorske i Sarajevske u Beogradu.

Uprkos dogovorima sa poveriocima da je rok za iseljenje 12. april, odlučili su da ipak dođu danas i upotrebe silu.

Kako kažu iz Krova nad glavom, baka Maru (90) je ekipa Hitne pomoći odvela u urgentni centar, a pripadnici policije su legitimisali aktiviste iz  združene akcije Krova nad glavom koji su došli kako bi sprečili prinudno iseljenje.

-Troškove iseljenja plaća dužnik u ovom slučaju je to baka Mara koja je sada na ulici kaže  za Espreso Ivan Zlatić iz Krova nad glavom i dodaje da je sta izvrsitelja  penzionerki Petrović u Njegoševoj ulici pre dve godine naplatila troškove iseljena oko 11 000 evra i naglašava da su ova dva slučaja slična.

Združena akcija Krov nad glavom poziva na moratorijum na prinudna iseljenja. Budući da vlasti ignorišu naš predlog za moratorijum na samovlašće izvršitelja, pozivamo vas da solidarno sprovedemo građanski moratorijum na primenu štetnog Zakona o izvršenju i obezbeđenju do njegove izmene.

Interes čitavog društva je da solidarno zaustavimo varvarske postupke izvršitelja utemeljene u lošem zakonu, i da se u novi zakon unese zaštita prava na dom, kažu iz Krova nad glavom.

Baka Mara je imala privatni dug koji ne osporava, ali je problem u načinu na koji je stan prodat. Izvršitelja je trebalo da održi još jednu javnu licitaciju pre nego sto je prodala stan neposrednom pogodbom, a ona je izbegla da organizuje treću javnu licitaciju koja je po zakonu. Prodala je stan neposrednom pogodbom po manjoj ceni nego što bi bila u javnoj prodaji. Ovde se radi o tome da ne odbijaju da se isele baka Mara I njena ćerka, nego je bio dogovoren dodatni rok zbog zdravstvenog stanja bakinog kao i zbog selidbe, a taj rok od 10 dana izvršiteljka nije ispoštovala – objasnio je Ivan za Espreso.

Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević je uz velike policijske snage nenajavljeno upala u stan baka Mare

Posted by Združena akcija Krov nad glavom on Tuesday, April 2, 2019

(Izvor: Espreso)

Comments

comments