Društvo

(VIDEO): Meštani Rakite opet na barikadama, investitor doveo policiju

Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita, kod Babušnice, popeo se danas na potporni zid uz obalu Rakitske reke i preti da će da skoči zbog toga što građevinske mašine rade van gradilišta sporne mini-hidroelektrane, ali i zbog toga što, kako kaže, policija hoće da ga privede bez razloga, prenosi portal Južne vesti.

Bager je juče počeo da radi van ograde koje ograničava gradilište, a Stojanov je tražio sastanak sa gradjevinskim inspektorom u Babušnici koji je rešenjem zabranio radove na postavljanju cevovoda za mini-hidroelektranu. Do sastanka nije došlo a Stojanov kaže da je uzalud čekao inspektora ispred kancelarije.

PROČITAJTE JOŠ: SRBIJI VRLO NEGATIVNE OCENE O STANJU DEMOKRATIJE

On je najpre seo ispred bagera kako bi sprečio radove, a kada je policija pokušala da ga pomeri, popeo se na potporni zid. „Ovo nije gradilište. Ono ima oko 500 kvadrata , a ovo je van toga. Ne može celo selo da bude gradilište. Ako pokušaju da me uhapse, skočiću u reku“, rekao je on.

Loading…

Kakva je trenutna situacija u Rakiti, novinar Južnih vesti zasad nije mogao da sazna u policiji, jer portparol pirotske policije ne odgovara na pozive.

Meštani sela Rakita kod Pirota već mesecima se bore sa privatnim investitorima koji žele da izgrade mini hidroelektrane i deo toka reke usmere u cevi.

Meštani Rakite smatraju da će izgradnjom MHE život u tom selu postati još teži jer im je reka potrebnija od mini hidroelektrana. Zato ne odustaju od odbrane reke, mesecima na smenu dežuraju kako bi sprečili radove.

PROČITAJTE JOŠ: PREOKRET: VUČIĆ I VLADA OD RANIJE ZNALI ZA HAPŠENJA NA KOSOVU

Investitori su još krajem godine nasilno pokušavali da meštane sela oteraju sa gradilišta kako bi neometano mogli da grade, a dovodili su i privatno obezbeđenje koje je maltretiralo meštane sela.

Od jutros, investitori ponovo pokušavaju da nastave sa radovima i to uz podršku lokalne policije iz Babušnice koja je tu da bi eventualno sprečila sukob meštana i investitora, a kako javljaju meštani Rakite, dovezli su i maricu.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ JE ZNAO ZA HAPŠENJE I NAMERNO JE ŠIRIO PANIKU”

Podsećamo, zakone koji omogućavaju pretvaranje malih reka po celoj Srbiji u cevi, donela je vlast koju je većinom činila Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije uz pomoć resornog ministra ekologije Olivera Dulića. Ova vlast ih je još doterala i počela da ih primenjuje.

Prenosimo i snimak koji je jutros stigao iz Rakite, a na kome se vidi da jedan o meštana sela sprečava radove, dok policija pokušava da ga ubedi da se pomeri sa gradilišta.

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments