Društvo

(VIDEO): Mrtvi i dalje glasaju, uprkos tvrdnjama naprednjaka

Uoči svakih izbora otvaraju se pitanja ažuriranja biračkog spiska i eventualnog prostora za manipulacije, a tvrdnje da „glasaju i mrtve duše“ iznosili su u prethodnom periodu svi politički predstavnici, ali samo dok su bili opozicija.

PROČITAJTE JOŠ: PUSTOŠENJE OPŠTINA PO SRBIJI: MILIONSKE SUME ZA REŽIMSKE MEDIJE NA NAMEŠTENIM KONKURSIMA

Tako je u kampanji za predsedničke izbore 2012. kandidat Tomislav Nikolić optužio prethodnu vlast da je u birački spisak dopisala „500.000 nepostojećih i mrtvih“, a sedam godina kasnije, uoči novih izbora tvrdnje o problematičnom biračkom spisku iznosi deo tadašnje vlasti koji je sada u opoziciji.

Loading…

I tada i sada, od Ministarstva državne uprave i lokalne uprave, koje je zaduženo za jedinstveni birački spisak, stiže uveravanje da „u Srbiji nikada nije postojao ni približno tačan, precizan, ažuran i od svake vrste zloupotrebe zaštićen birački spisak“. Ovog puta, osim već poznatih odgovora, na pitanje Insajdera, iz Ministarstva, uz priznanje, stiže i molba za dostavljanje informacija o upisanim osobama koje su rođene krajem 19. i početkom 20. veka radi njihovog brisanja.

PROČITAJTE JOŠ: LONČAR KRIJE VEZE NJEGOVE SUPRUGE I ŠARIĆEVOG KLANA!

U ovakvoj situaciji, u kojoj nisu ubedljive ni tvrdnje o stotinama mrtvih glasača kao ni one o najispravnijem dokumentu ikada, jedino je sigurno da nedostaci u biračkom spisku u velikoj meri utiču na poverenje građana u izborni proces koji je osnovna pretpostavke demokratije.

Polemika o biračkom spisku pokrenuta je i uoči ovih predstojećih izbora pa je tako ažuriran birački spisak i jedan od uslova dela opozicije za izlazak na naredne izbore, a tim povodom juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će država pozvati predstavnike relevantnih međunarodnih institucija da dođu u Srbiju kako bi, kako je istakao, „proverili da li nešto petljamo ili krademo“.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆEV POZIV MEĐUNARODNIM KOMISIJAMA DA UREDE BIRAČKI SPISAK JE – PREVARA”

“Pošto su (opozicija) lagali kako mrtvi glasaju, a živi ne mogu, mi ćemo da pozovemo međunarodne predstavnike da dođu pet-šest meseci pre izbora i provere da li nešto petljamo ili krademo, pa neka bude kako kažu svetski priznate institucije”, istakao je predsednik Srbije gostujući na televiziji Pink.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments