Politika

(VIDEO) NOVA SRAMOTA VUČIĆA: Ne znam gde je i kakva je granica danas. Granica potrebna

„O detaljima, kada razgovarate sa nekim, posebno sa više strana, nikada ne govorite dok nešto nemate u rukama, ja u rukama nemam ništa što bi bilo ko prihvatio od bilo koje od strana,“ rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje o njegovom planu za Kosovo. O tome da je svoj plan za Kosovo i Metohiju ipak izneo u Briselu, a da su „ljudi u Briselu i Prištini“ njegove „ideje odbili“, javnost je saznala juče, premda i dalje uz nedostatak informacija šta je predsednik predložio.

I dok kruži nepoznanica o tome kakav je to plan, Vučić tvrdi da je njegov plan za Kosovo odbila većina u Srbiji. Tokom obilaska Kliničkog centra u Beogradu, u izjavama za medije ponovio je nekoliko puta da su „Srbi i Albanci (mnogo) daleko od bilo kakvog kompromisnog rešenja“.

Novinari su pokušali i danas da saznaju više detalja o odbijenom planu. Šta ste vi to izneli u Briselu i koji su detalji tog plana koji ste predočili i čelnicima u Briselu i Prištinskoj strani?

Na pitanje Insajdera, Vučić je odgovorio da on to nije rekao na „taj način“, da ga novinar „nije pažljivo slušao“, kao i da mu ne može zameriti jer „to su detalji“.

Insajder je danas preneo i odgovore predsednika Vučića ovoj redakciji na pitanje da li, kada iznosi podatke i optužuje pojedine političare, čini to s pozicije predsednika SNS ili nastupa s pozicije predsednika Srbije koji etiketira građane. „Ne možete ni vi, ni niko drugi da mi oduzme pravo da imam oči, uši i da smem da izgovaram,“ glasio je odgovor Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije ujedno je naglasio da je na „bezbroj mesta govorio o neophodnim kompromisima“, međutim, o detaljima neće da govori dok „nešto ne budemo imali u rukama“.

Predsednik podcrtava da traži kompromis koji bi bio „mučan i težak za obe strane“, ali bi ujedno i značio „da i jedna i druga strana mogu da budu bar donekle zadovoljne“.

Dan D u Parizu?

Da li će u Parizu 11. novembar, prilikom proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu biti dan odluke o pitanju Kosova? Apsolutno nerealno, odgovorio je Vučić.

On će, ako budu „hteli“, da se sastane u prisustvu „Evropljana“ i sa Tačijem, jer kako kaže: „Uvek je bolje da razgovaramo nego da nam se svakojaka čuda dešavaju koja su nam se već događala“.

Dogovor Rusije i SAD o Kosovu laž

Negirao je medijske navode da su predstavnici Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Bolton, postigli dogovor o pitanju Kosova, navodeći da je on sam od Lavrova dobio poruku da je to netačno.

„Oni jesu pričali o Kosovu ali bilo šta da neko dogovori, mora prvo sa Srbijom da se dogovori. A mi smo veoma daleko od bilo kakvog kompromisnog rešenja. I zbog toga sam veoma zabrinut zbog pretnji osnivanjem vojske,“ rekao je on.

Kosovo – i drugi imaju svoje interese

Podsetio je javnost da o pitanju Kosova i drugi imaju svoje interese.

„Nemojte da zaboravite da svi drugi imaju svoje interese i svoju agendu po našem pitanju. Iz njihovog ugla, nisu oni džabe nas bombardovali 1999, iz njihovog ugla nisu oni džabe proglašavali nezavisnost Kosova 2008. godine. I sad da puste da to sve prođe bez njih, pa ko je toliko naivan da u to poveruje.“

Potrebna granica

Predsednik Republike Srbije kazao je i da je govorio o tome da je potrebno da se uspostavi granica sa Kosovom jer „on ne zna gde je granica i kakva je granica danas“.

„Ja znam šta piše kod nas, ali kada krenem na Kosovo, onda me čeka neka druga granica,“ objasnio je građanima Srbije.

Comments

comments