SvetZabava

(VIDEO) Otkriven dinosaurus – patkica

Ostaci fosila pronađeni u Mongoliji ukazuju na to da je pre 75 miliona godina postojala vrsta dinosaurusa s karakteristikama nekoliko životinja.

Pre više od 70 miliona godina, u drevnim močvarnim zemljištima živelo je stvorenje koje je izgledalo i lovilo kao patka, ali koje je zapravo bilo dinosaurus.

Trodimenzionalna analiza fosila koju je uradio istraživački institut ESRF pokazala je kako je ova vrsta dinosaurusa, nazvana Halszkaraptor escuilliei, imala vrat kao kod labuda, zube slične krokodilu, kljun patke, ali i karakteristike noja. Kukasti zubi i dugački vrat pomagali su mu da lako lovi ribu neposredno ispod površine vode jezera i reka, kroz koju se kretao pomoću nožnih peraja. U tome su mu pomagali i dugački nožni prsti.

Naučnici tvrde da je fosil autentičan i da je reč o tek drugom “plivajućem” dinosurusu ikada pronađenom, inače srodniku velocireptora.

Istraživač na Univerzitetu Palaki u Češkoj, Denis Voeten izjavio je da se pretpostavlja da je ovaj dinosaurus bio visok 45 centimetara.

“Reč je o veoma čudnovatom stvorenju. Delovi tela nama poznatih životinja kao da su spojeni u ovoj životinjici”, rekao je Voeten.

https://www.youtube.com/watch?v=TPNpNsweJsk

(izvor: nationalgeographic.rs)

Comments

comments