Politika

[VIDEO] “Stanivuković i Ivanić su engleski špijuni, rade na rastakanju Republike Srpske”

Novinar i pisac Dejan Lučić optužio je novopečenog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i njegovog političkog oca Mladena Ivanića da su “engleski špijuni”.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, Lučić je naveo da je Robert Kort glavni engleski obaveštajac koji kreira obaveštajnu mrežu po Republici Srpskoj, i to sa ciljem da “uništi Republiku Srpsku, odnosno da je rastoči malo po malo i da se napravi unitarna Bosna”.

On je imenovao i “saradnike engleske obaveštajne službe”:

“To su Mladen Ivanić, Svetlana Cenić, Draško Stanivuković koji je tri nedelje proveo u Londonu sa ovom damom koja je vrlo pametna i otresita”, rekao je Lučić.

Lučićeva tvrdnja podsetila je neke na obraćanje Mladena Ivanića od pre godinu dana, kada se on, obraćajući se na Političkoj akademiji SDA Bakira Izetbegovića, faktički pohvalio da je učestvovao u gašenju vojske i obaveštajne službe Republike Srpske i to nazvao “reformama”. To priznanje nekadašnjeg predsednika Vlade RS i ministra spoljnih poslova, a sada počasnog predsednika Partije demokratskog progresa, ostavlja prostor za pitanje po čijoj agendi je sprovodio te “reforme” koje su se obile o glavu Republici Srpskoj.

“Učesnik sam reformi tipa uvođenje PDV-a na nivou BiH, uvođenje carina na nivou BiH, vojske na nivou BiH i uvođenje obaveštajne službe na nivou BiH. Nađite mi teže reforme koje nas čekaju u odnosu na ove”, reči su Ivanića kojima je priznao da je odgovoran za prenos najvažnijih nadležnosti sa RS na BiH, odnosno za ukidanje Vojske RS.

Podsetimo, Vojska Republike Srpske zvanično je ukinuta 1. januara 2006. jer su Vlada i NSRS prihvatili sistem reforme odbrane BiH i usvojili Ustavni zakon, kojim se nadležnosti u području odbrane RS prenose na BiH. Tim činom je od 1. januara 2006. prestao da bude na snazi Zakon o vojsci RS i Ministarstvo odbrane i Vojska RS su trajno ukinuti. Sve ovo je potvrđeno i u Parlamentu BiH srpskim glasovima.

Podsetimo i da je pre dve godine, u maju 2018, povodom obeležavanja Dana Vojske RS, Ivanić izjavio da je Vojska RS omogućila da danas postoji Srpska, “kao garant opstanka srpskog naroda u BiH i kao garant njegove ravnopravnosti”. Stoga se postavlja pitanje zašto je učestvovao u ukidanju “garanta opstanka i ravnopravnosti srpskog naroda”, i da li je zapravo Dejan Lučić u pravu kada kaže da Ivanić sarađuje sa engleskom službom na dugoročnom planu rastakanja Srpske, a da mu je jedan od prvih zadataka kojima se dokazao upravo bilo ukidanje njene Vojske?

Ostaje da se prati šta će mlađani Stanivuković, koji je nasledio Ivanića na čelu PDP, raditi sa brifovima po koje, kako tvrdi Lučić, redovno ide u London.

Comments

comments