Društvo

(VIDEO): Studenti iz organizacije protesta o novom planu borbe koji kreće sutra, greškama vlasti i opozicije…

U danima kada se govori o tome da li je pola godine od prvog okupljanja protest „Jedan od pet miliona“ izgubio svoju snagu i energiju, i to najviše zbog uključivanja opozicije, studenti koji su od prvog dana na ulicama u intervjuu za Insajder kažu da je njima najvažnije da se protesti i dalje održavaju iz subote u subotu. Najveći uspeh protesta je, kako smatraju, to što građani sada otvoreno iskazuju nezadovoljstvo.

PROČITAJTE JOŠ: GRAĐANI NASTAVLJAJU ODBRANU SVOG GRADA OD BETONIZACIJE I DIVLJIH URBANISTA

Troje studenata sa Filozofskog, Biološkog i Fakulteta organizacionih nauka navode da su ljudi očekivali nagle promene, a da oni smatraju da ishod protesta treba da budu dugoročne promene, poput uspostavljanja sistema u kojem se bezuslovno poštuju zakoni i Ustav.

Loading…

„Ono zbog čega se svake subote vratim na protest je osećaj da će baš ta subota nekome probuditi dozu svesti da razmišlja o svojoj, kako političkoj moći kao pojedinca, toliko i o političkoj odgovornosti, upravo zbog odluka koje donosimo“, rekao je student Fakulteta organizacionih nauka Moma Kovačević u intervjuu za Insajder.

Šta studenti misle o sve češćem odlasku mladih iz zemlje, koje su greške opozicije, a koje vlasti, kako vide studentski aktivizam ’96/97. godine, a kako današnji pogledajte u intervjuu.

„Zalažem se za budućnost u kojoj ja neću morati da brinem svakog dana, kao što moji roditelji moraju da brinu o tome da li mogu da mi pruže sve ono što žele da mi pruže, zalažem se za budućnost u kojoj neće partijska knjižica biti uslov za neku sigurnost… Zalažem se za višeumlje, a ne za jednoumlje kakvo se sada ovde vidi“, kaže Mila Jovanović, studentkinja Biološkog fakulteta.

Student Filozofskog fakulteta Miodrag Simović, koji je često bio među govornicima na protestu, poručuje da ne želi da ide iz Srbije, ali da vlast mora da stvori atmosferu u kojoj će se mladi osećati korisno, funkcionalno i poželjno.

„Mi sada imamo situaciju da mladi počinju da se osećaju kao teret. Vlast mlade sistematski ignoriše. Ako su mladi budućnost države, to znači da vlast zapostavlja svoju budućnost, a to je veoma problematično“, poručuje Simović.

PROČITAJTE JOŠ: SNS PADA NA IZBORIMA 2022. GODINE

Za najveću grešku opozicije studenti navode pasivnost i to „nisu ranije počeli da osluškuju građane”.

Građanski protesti počeli su 30. novembra 2018. u Kruševcu, pod parolom „Stop krvavim košuljama“, a nakon fizičkog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. Od 8. decembra svake subote je u Beogradu organizovan protest, kao i u gradovima širom Srbije. Vlastima su isporučeni različiti zahtevi – od smena zvaničnika preko poboljšanja izbornih uslova do pronalaženja ubica Olivera Ivanovića. Ni jedan zahtev do danas nije ispunjen.

Povodom pola godine od održavanja protesta najavljeno je da će 8. juna biti predočen „potpuno novi plan“.

Organizatori su poručili da će 8. juna biti organizovane šetnje u više od 40 gradova.

PROČITAJTE JOŠ: VESIĆ HOĆE DA GRADI JOŠ JEDNU GONDOLU NA AVALI!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments