Politika

(VIDEO): Takse su i Vučiću i Kosovu došle kao kec na deset

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka ocenjuje da trenutne političke elite Kosova i Srbije neće pomeriti situaciju sa mrtve pozicije i da su takse obema stranama došle kao “kec na desetku”. Moraćemo da sačekamo nekog novog srpskog i kosovskog “Zaeva” koji će da krene pre svega u proces pomirenja, ističe gost Dana uživo.

Na današnji dan, 10. juna 1999. godine, na sednici SB UN usvojena je Rezolucija 1244 o Kosovu. Od njenog usvajanja SB UN je o Kosovu raspravljao četiri puta godišnje. U februaru je dogovoreno da ove godine budu održane tri sednice SB UN o Kosovu, a 2020. dve sednice. U izveštaju koji će biti razmatran danas, generalni sekretar UN izrazio je zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Loading…

Konstatovao je da od februara nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem EU i zatražio da bez odlaganja budu uklonjene sve prepreke za nastavak dijaloga. Kao problem izdvaja i takse Prištine na robu iz Srbije i najavljene moguće kontramere.

PROČITAJTE JOŠ: ARANĐELOVAC: DEČIJI FESTIVAL SA ZOKIJEM ŠUMADINCEM?!

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka kaže da se ništa novo nije čulo na današnjoj sednici SB, a da se tako nešto nije ni očekivalo jer je reč o redovnom sastanku. Osim što su, dodaje, danas govori, posebno našeg ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, imalu jednu drugu notu – istorijski prikaz o Kumanovskom sporazumu.

Poslednjih meseci je, kaže Stojanović, naglasak na taksama i ocenjuje da smo zbog toga otišli nekoliko koraka unazad.

Gost N1 kaže da je Rezolucija 1244 jedino što Srbija može da koristi u argumentaciji. To nije slamka spasa, nego jedno stablo za koje se Srbija drži s pravom, navodi. Ono što se desilo posle toga, većinom je bilo u suprotnosti sa Rezolucijom – na nešto je Srbija pristala, na nešto nije, nešto pokušava da dobije kroz briselske pregovore, podseća Stojanović, dodajući da je Beogradu to ipak najjači adut.

Govoreći o taksama, Stojanović kaže da i jednima i drugima odgovara ovakvo stanje i ocenjuje da je i jednima i drugima, za svoje unutrašnje potrebe, došlo sve kao kec na desetku. “I Vučiću u ovom trenutku odgovaraju te takse, to mu je odličan izgovor zato što nema dijaloga i zato što ni korak nismo bliži pravno-obevezujućem sporazumu”, kaže Stojanović ocenjujući da je 2019. godina izgubljena.

Što se prištinske strane tiče, Stojanović podseća na reči predsednika Vučića i ministra Dačića koji su ocenili da Priština sada neće povući takse, jer bi to za njih bilo politički nepovoljno i dodaje – naročito za (kosovskog premijera Ramuša) Haradinaja. Verujem da će ova igra da se odvija verovatno kraja godine, kaže, dodajući da ne zna na osnovu čega Vučić kaže da može doći na jesen do pomaka – da li ima neke informacije ili zbog novog sastava EK. Videćemo šta će doneti i sastanak u Parizu početkom jula, najmoćniji evropski lideri će najverovatnije pokušati da utiču da se i jedna i druga strana vrate na sto, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ: BOLESNO: NAPREDNJACI NATERALI DECU DA DELE FLAJERE NA KOJIMA SE VREĐA OPOZICIJA!

Međutim, Stojanović kaže da ne očekuje ni na tom sastanku neki dalji korak ili bilo šta što bi dovelo do pomeranja, ponavljajući da dvema stranama odgovara to stanje.

“Deluje mi da političke elite i na Kosovu i u Srbiji nisu sposobne da to završe”, kaže Stojanović. On podseća da su to političke elite koje su bile direktni vinovnici ili su bili deo vlasti tokom sukoba devedesetih i zato kaže da ćemo morati da sačekamo neke nove političke elite, koje nisu bile direktno umešane i koje će biti odgovornije prema građanima. Deluje mi da je ovim političarima to poslednja stvar koju bi da urade, jer bi to bio poraz i za jedne i za druge, navodi Stojanović.

“Ove političke elite neće pomeriti situaciju sa mrtve pozicije. Moraćemo da sačekamo nekog novog srpskog i kosovskog “Zaeva” koji će da krene pre svega u proces pomirenja, jer dok se narodi u regionu suštinski ne pomire, neke nove granice i prekid, da kažemo ovog konflikta, se neće desiti”, naglašava Stojanović.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na današnjoj sednici je upozorio predstavnike zemalja članica SB UN da, prema saznjanima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova.

Stojanović kaže da je karta na koju igra Srbija prebijanje pripadnika Unmika, i da je to argument našoj strani da zaista nije vreme da ta misija napusti Kosovo. Kaže da bi trebalo videti da li se radi hapšenjima ljudi koji su učestvovali u kriminalu, a ne da se priča o hapšenju Srba ili Rusa koji drže leđa Srbima, jer bi kriminal na Kosovu trebalo da bude jedna šira tema.

Gost Dana uživo kaže da se govori često o tome da Rusija i SAD treba da se uključe u pregovore i dodaje da je mišljenja da ni jedni ni drugi nisu za to zainteresovani za te birokratske poslove koje obavlja EU. Očekuje se da SAD budu aktivnije, ali ne nivou uključivanja u pregovore, već na nivou pritisaka, dodaje.

“Nisam siguran da bi ulazak SAD u pregovore bio dobar za Srbiju, mada ne vidim da Srbija može, osim statusa kvo, da dobije nešto bolje. Naša pozicija je osuđena na to”, ocenjuje Stojanović.

Nigde Amerikanci nisu rekli otvoreno da oni podržavaju podelu teritorija, za njih je Kosovo nezavisna država, kaže Stojanović navodeći da se od nekih američkih zvaničnika nedavno moglo čuti da govore da promena granica na Balkanu nije moguća. Zaključuje da će pitanje Kosova biti neiscrpna tema i narednih nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ: RUSI SU ZA ZAMRZNUTI KONFLIKT, ALI JA SAM ZA RAZGRANIČENJE

(izvor: N1)

Comments

comments