SvetTechnologyZabava

(VIDEO) Zemlja u kojoj je vaskrsla Buba

“Folksvagenov” automobil poznat po nadimku “Buba” postao je omiljeno vozilo u Etiopiji.

“Buba”, automobil kompanije “Folksvagen”, proizvodila se u Nemačkoj od 1938. do 2003. Tokom tridesetih godina prošlog veka taj jednostavan model bio je pogodan za masovnu proizvodnju.
Istorija razvoja “bube” počinje još pre Drugog svetskog rata kada je Ferdinand Porše dobio viziju vozila masovne proizvodnje koje će biti dostupno prosečnom Nemcu. Poršeova ideja se jako dopala Adolfu Hitleru koji je i sam bio automobilski fanatik iako nije znao da vozi. Hitler je tada bio pod uticajem dostignuća Henrija Forda i njegove proizvodne linije za koju je saznao čitajući Fordovu biografiju na odsluženju zatvorske kazne tokom 1923. godine.
Pre toga, Porše je radio na drugim malim automobilima čije elemente je kasnije iskoristio kod “Bube”. Tip 32 prototip NSU iz 1934. godine bio je automobil nalik bubi sa rashladnim sistemom, zadnjom vučom i snažnim četvorocilindričnim motorom.

Dana 17. februara 1972. godine, „Buba“ je konačno prestigla “Fordov” “Model T” kao najprodavaniji auto ikad napravljen, što je Ford negirao objavivši svoju verziju prodajne statistike. Poslednja “Buba” napravljena u Nemačkoj, napustila je proizvodnu liniju januara 1978. godine obeležavajući kraj jedne epohe, ali to ipak nije bio kraj čuvene “Bube”. Proizvodnja je nastavljena u gradu Puebla u Meksiku, u fabrici koja je podignuta 1954. godine. Dvadesetmilionita “Buba” sišla je s meksičke proizvodne linije maja 1981. Zbog i dalje velike potražnje u Evropi, nemački Folksvagen je počeo da uvozi “Bubu” iz Meksika sve do 1985. godine.

Uprkos prestanku proizvodnje, “Buba” je zahvaljujući niskoj ceni potpuno neočekivano naišla na veliko interesovanje stanovnika Etiopije, ali se lokalni mehaničari suočavaju sa poteškoćama u nabavci rezervnih delova. Ono što se Etiopljanima dopada kod ovog automobila su dizajn, funkcionalnost i lakoća kojom se vozi.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments