Politika

“Vidljivi znaci defanzive vlasti, SNS nema kapaciteta da se brani”

Nakon više meseci protesta, već par nedelja postoje izvesni znaci defanzive vlasti i to se vidi kroz razna popuštanja, ocenio je novinar dnevnog lista Danas Božidar Andrejić u Novom danu. On je dodao da se ostavke predsednika, premijerke i predsednice Skupštine ipak naravno neće desiti do 13. aprila, kako to opozicija zahteva.

Taj zahtev, kaže Andrejić, za koji i opozicija sama zna da ne može da se desi, bio bi potpuno besmislen ako iza njega ne bi stajao nekakav plan.

PROČITAJTE JOŠ: NAMERNO LAŽE ILI: FUNKCIONER SNS POMEŠAO ZASTAVU ALBANIJE U ČE GEVARU

Vlast jeste promenila način razmišljanja, kao i strategije, smatra novinar.

„Vlast SNS je napravljena da napada, da bude fajter, i nema dovoljno kapaciteta da se brani, a unazad dve, tri nedelje postoje znaci izvesne defanzive, i to može da se čita kroz razna popuštanja, čak i te zafkancije – uhapsiću te, pomilovaću te“, kaže on.

Prema njegovim rečima, na protestima se izgubilo telo koji bi trebalo da predvodi, koordinira i bude nekakav filter za odnos prema političarima i opoziciji.

„Ja to telo zamišljam da tu nisu opozicioni političari nego vrsta građanskog parlamenta koja sa njima pregovara. Ideja o prelaznoj vladi mora da podrazumva i ustavotvornu skupštinu, ta vlada i opozicija bi morala sada da garantuje, da bude autoritet“, objašnjava.

Andrejić kaže da vidi dva pravca radikalizacije protesta „jedan je u odgovoru na pitanje ne samo šta nego i kako, ali zaista i šta: ostavka i šta?“.

Govoreći o mogućnosti vanrednih izbora, Andrejić (na slici iznad) je rekao da će SNS danas doneti odluku.

„Mogla bi da se prihvati teza da su nemogući izbori sad jer ulazimo u leto. Učinilo mi se da uprkos znakovima da oni mogu biti raspisani i sutra, da mogu sad biti najavljeni za jesen da bi javnost imala čime da se zamajava, i da bi (Ramuš) Haradinaj i ekipa na Kosovu imali dodatno vreme da razmisle da li će i oni to uraditi, i da bi one snage u dubokom pregovaračkom timu izdovršavali onaj papir koji treba da se potpiše“, kaže.

Ako bi morao da procenjuje, dodaje gost Novog dana, ima utisak da će danas predsedništvo da donese odluku da će GO SNS za pet, šest dana reći, da bi mediji pisali i nagađali o tome, i da je varijanta da to bude na jesen.

PROČITAJTE JOŠ: SNS DEFINITIVNO DOTAKAO DNO: NAPREDNJACI OBJAVILI MUZIČKU NUMERU POSVEĆENU DRAGANU ĐILASU 

„Jer bez obzira što Vučić ne ide na odmor, leto nije zgodno za formiranje vlada“, zaključio je.

Andrejić je ocenio i da je teško da može da postoji samo jedna stranka koja može biti rival SNS.

„Za to je potrebno mnogo više vremena, to je dug proces, nadam se da i oni (opozicija) to razumeju“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ: SNS NE POSUSTAJE: PRETNJE SUDIJI ZBOG UČEŠĆA NA PROTESTIMA

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments