Društvo

Više od 20.000 učesnika na protestu – NASTAVAK SLEDEĆE SUBOTE

Više od 20.000 građana okupilo se večeras u Beogradu na protestu “Protiv nasilja – Stop krvavim košuljama”, a upućen je poziv za ponovno okupljanje 16. januara, na godišnjicu ubistva lidera Inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Okupljanje je počelo u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde su se građanima obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić, a potom je organizovana šetnja od platoa do zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije, zatim Skupštine Srbije i zgrade Radio televizije Srbije.

Na čelu kolone je bio velik transparent “Stop krvavim košuljama”, a okupljeni su nosili i transparente “Jedan od pet miliona”, “Počelo je”, “Dosta majmunisanja ovako više ne može”. Duvalo se u pištaljke, a delili su se i bedževi i flajeri sa natpisom “Počelo je”.

Među građanima su bili i predstavnici opozicionih stranaka Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Vuk Jeremić…

Kolona se zaustavila i ispred RTS-a, gde  je puštana špica za “Dnevnik”, a potom i glasovi spikera RTS-a koji govore isključivo o aktivnostima Aleksandra Vučića. Kod RTS-a je transparent “Stop krvavim košuljama” zamenjen transparentom “Jedan od pet miliona”.

Lider Levice Srbije Borko Stefanovićkoji je sa dvojicom aktivista napadnut nedavno u Kruševcu, simbolično je predao belu košulju poslanicima ispred Skupštine Srbije, kako bi poručio da “srpski narod ne želi da živi u krvavim košuljama”.

Na kraju protestne šetnje, obratila se aktivistkinja Jelena Anasonović, koja je pozvala okupljene da opet dođu na protest 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

“Aleksandre Vučiću, da li si nas prebrojao? Dobro nas slušaj, jer imamo nešto da ti poručimo: Tražimo da se otkriju nalogodavci pokušaja ubistva Borka Stefanovića, ali i počinioci i nalogodavci svakog napada na svakog novinara, aktivistu civilnog društva, političkog aktivistu, na svakog građanina koji misli drugačije od režima! Tražimo da se otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića”, poručila je Anasonović i dodala – “nas ipak ima više”.

(Izvor: Info centar Savez za Srbiju, Beta)

 

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će sledeći protest biti održan tek 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, kako nezvanično saznajemo od organizatora, naredno okupljanje će se održati sledeće subote 22. decembra.

Comments

comments