DruštvoPolitika

VLADAVINA TERORA: Juče i danas Pećinci…a sutra?

Juče su završeni izbori u pet opština u Srbiji. U četiri je pobedio SNS, što nije nikakvo iznenađenje. Medijski mrak, kupljeni ili iznuđeni glasovi i fizičko nasilje koje je viđeno oko biračkih mesta i nisu mogli da donesu drugačiji ishod.

Jedino mesto gde su Vučić i njegovi sateliti juče poraženi bilo je Preševo, gde su albanske stranke odnele ubedljivu pobedu. Što takođe nije iznenađenje. Možda malo iznenađuje debakl liste srpskih stranaka (sa jedinstvenim kandidatom i nosiocem liste A. V.) pošto lako može da se desi da ostanu van lokalnog parlamenta. Od potpunog debakla dele ih rezultati sa četiri biračka mesta na kojima je bilo nepravilnosti. Kada i tu bude poznat konačan broj glasova, znaćemo da li će srpske stranke u Preševu imati jednog ili nula poslanika u lokalnoj skupštini.

Najviše brinu Pećinci. I po rezultatima i po onome što smo imali prilike da vidimo prethodnih dana. Prvi put od 2000. godine je jednoj organizaciji koja posmatra izbore bilo zabranjeno da radi svoj posao! CRTA, iako ima sva neophodna odobrenja od državnih službi, nije mogla da kontoliše izborna mesta u Pećincima i utvrđuje nepravilnosti, jer se tako prohtelo tamošnjoj opštinskoj izbornoj komisiji, koju kontrolišu kadrovi SNS. Pošto ovo nije bilo dovoljno, lokalni naprednjaci su zaustavljali mobilne ekipe CRTE koji su pokušavali izvan biračkih mesta da vide šta se događa. Presretali su ih, zaustavljali njihova vozila, fotografisali ih. Nije teško pretpostaviti kome su išle te slike.

Na samim biračkim mestima – cirkus, u najmanju ruku. Javno glasanje, pred drugim licima koja kontrolišu ko je zaokružen na listi. Ko još pita za paravane i ostale sitnice? Na ulasku na biralište “obezbeđenje” (čitaj: plaćenici SNSa) zaustavljaju i legitimišu ljude koji dolaze! Tobože, zbog bezbednosti…A ispred biračkih mesta? Automobili bez tablica u kojima sede muškarci sa spiskovima glasača i proveravaju ko je došao da glasa, a ko nije. Pa onda zovu “da podsete” ove što su “zaboravili”. Jedino što su partijski SNS poslušnici toliko glupi da su zaboravili da na prednjem staklu postoji nešto što se zovu registracione nalepnice. Pa se lako dalo zaključiti da su po zadataku u Pećince stigli iz Pančeva i Aranđelovca.

I, na kraju, ali ne najmanje važno, kao da naprednjacima nije sve ovo bilo dovoljno pa su još napadali aktiviste DS koji su se pobunili protiv ovakvog cirkusa u mestu Popinci, kod Pećinaca. I na kraju je sam Vučić bedno pokušao da spinuje čitav incident.

Posle svega, ne čudi tako visoka “pobeda” SNSa u ovom sremskom mestu.

Pitanje je: koje mesto će prvo posle Pećinaca osetiti “demokratiju” koju sprovodi Srpska napredna stranka. Koliko će još vladati ovaj teror?

Stižu izbori u Beogradu, sve više se priča i o novim, vanrednim parlamentarnim izborima. Nadamo se da oni biti početak kraja Aleksandra Vučića i njegovih falangi koje već pet godina terorišu čitavu Srbiju.

Comments

comments