Politika

Vladimir Orlić u Skupštini lobira za jednu privatnu firmu?!

Vladimir Orlić, jedan od mlađih Vučićevih “specijalaca” za blaćenje i napade na opoziciju, po svemu sudeći ima i “honorani posao”. Čini se da ovaj mladi naprednjak sa beogradske Čukarice dobija “u koverti” sredstva da bi lobirao za interese jednog domaćem preduzeća u privatnom vlasništvu!

Opštinsko veće Paraćina zvaničnim dopisom traži od Agencije za borbu protiv korupcije da ustanovi da li ima sukoba interesa u istupima poslanika SNS Aleksandra Markovića i Vladimira Orlića u parlamentu Srbije, kao i odbornika SNS u Skupštini opštine Paraćin Milana Ilića i Radiše Savića.

PROČITAJTE JOŠ: BORBA KLANOVA U SNS-U: ANDREJ VUČIĆ ŽELI IRENU NA ČELU GRADA, VESIĆ PRETI ODLASKOM!

U dopisu se ističe da je Ilić istovremeno zakonski zastupnik preduzeća Eurolajn, odbornik u skupštini opštine Paraćin i poverenik SNS za Paraćin, Savić je odbornik i većinski vlasnik preduzeća Eurolajn. Dalje se objašnjava da je preduzeće Eurolajn, koje se bavi prevozom, ranije dobijalo opštinske subvencije za prevoz starijih lica, ali da su ta sredstva preusmerena na na projekte rekonstrukcije bolnice i izgradnje sistema odbrane od poplava na reci Crnici. Međutim, kako se ističe, zbog toga je Opštinska uprava izložena pokušaju nedozvoljenog uticaja, kroz plaćene objave na društvenim mrežama i na zvaničnom sajtu Eurolajna. Ističu se i drugi primeri „nedozvoljenog uticaja“ poput peticije za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, bez zakonskog utemeljenja. U dopisu se pita i da li su narodni poslanici Marković i Orlić bili gosti preduzeća Eurolajn, boravili u Paraćinu o trošku ovog preduzeća ili na drugi način bili u prilici da ostvare kakvu korist od ovog preduzeća. Pita se i da li njih dvojica skupštinsku govornicu koriste kako bi se „ostvarila korist za privatno preduzeće“.

U dopisu Agenciji za borbu protiv korupcije, Opštinska uprava Paraćina navodi da treba ispitati niz okolnosti koje mogu biti dovedene u vezu sa nedozvoljenim političkim uticajem.

„2. Da li je motiv za iznenadno angažovanje narodnog poslanika Aleksandra Markovića (na slici iznad) i narodnog poslanika Vladimira Orlića u narodnoj skupštini, gde iznose netačne tvrdnje sa ciljem pritiska na lokalnu samoupravu Opštine Paraćin isključivo političke prirode ili je reč i o drugim motivima.

3. Da li se u ovom slučaju govornica Narodne skupštine koristi u smislu člana 37 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kako bi se ostvarila korist za privatno preduzeće.

4. Da li je preduzeće Eurolajn i na kakav način pružilo pomoć u kampanji ovih narodnih poslanika, da li su oni imali kakvu drugu korist od ovog preduzeća ili su primili kakve poklone od strane lica koja su povezana sa ovim preduzećem.

Smatramo da treba proveriti da li su Aleksandar Marković, Vladimir Orlić, Milan Ilić, ali i Radiša Savić, većinski vlasnik Eurolajna i odbornik u Skupštini opštine, povezani i drugim poslovnim interesima kao što je izgradnja ili legalizacija već obavljene izgradnje poslovnih i poslovno stambenih objekata u Beogradu i na Kopaoniku.

PROČITAJTE JOŠ: PADAMO JOŠ DUBLJE: POSLE CECE, U ZBIRKU ZADATAKA UŠLA I “FARMA”

Smatramo da je potrebno ustanoviti kakve su tačno veze Aleksandra Marković, Vladimira Orlića, Milana Ilića, Radiše Savića i Dušana Adamovića i Miće Pušice, koji su (poslednja dvojica) lica koja su obavljala dužnost članova NO (Nadzornog odbora) Srpske fabrike stakla do stečaja, a takođe i dužnosti člana Izvršnog SNS (po sopstvenoj izjavi) i člana Glavnog odbora SNS.

Sumnjamo da bi se na taj način mogao ustanoviti i drugi osnov za interesovanje Aleksandra Markovića i Vladimira Orlića za Paraćin, ali i razjasniti da li postoji osnov za sumnju da je reč o sukobu interesa, kao i sumnju za tvrdnju da je reč o korišćenju uticaja kako bi se ostvarili ciljevi privatnih preduzeća i pojedinaca, a ne interesi građana.

Ne osporavamo pravo narodnih poslanika Aleksandra Markovića i Vladimira Orlića da u Narodnoj skupštini zastupaju privatne interese preduzeća Eurolajn iz Paraćina, ali smatramo da ukoliko to već čine, to treba da rade držeći se istine i bez izmišljanja događaja vezani za rad organa opštine Paraćin (na slici ispod).

Dodatni razlog za naše uznemiravanje je činjenica da je Milan Ilić i u prošlosti već koristio sredstva koja nisu u skladu sa propisima da ostvari interes privatnog preduzeća čiji je zakonski zastupnik i kasnije javno, više puta i na direktno postavljano pitanje negirao da je bio osuđivan, dovodeći na taj način javnost u zabludu.

Takođe smatramo da narodni poslanici Aleksandar Marković i Vladimir Orlić, ukoliko već rade za interes privatnog preduzeća iz Paraćina, treba da podnesu ostavke na javne funkcije koje obavljaju i da se zaposle u ovom privatnom preduzeću, pa da onda kao legalno plaćeni lobisti rade za interes ove prevozničke firme u skladu sa pozitivnim propisima.

PROČITAJTE JOŠ: BAJKA O VUČIĆU I “HRVATSKIM NAVIJAČIMA” JE NAJVEĆA SRAMOTA IKAD!

S tim u vezi, očekujemo izjašnjenje Narodne skupštine i Agencije za borbu protiv korupcije kako bismo preduzeli druge mere iz naše nadležnosti“, navodi se u dopisu Agencije za borbu protiv korupcije.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments