Društvo

Vojna policija hapsiće i civile po naredbi Vulina

 

Vlada Srbije donela je juče uredbu o većim ovlašćenjima Vojne policije, po kojoj oni mogu primenjivati mere prema civilima „u obavljanju poslova obezbeđenja ličnosti i protivterorističke zaštite van Ministarstva odbrane i Vojske, po odluci ministra“.

Na sednici Vlade održanoj u četvrtak, doneta je nova uredba na osnovu koje Vojna policija može da primenjuje mere prema civilima kada procene da su ih zatekli „na mestu izvršenja službene radnje ili kada tokom izvršenja službene radnje ometaju ili sprečavaju ovlašćeno službeno lice“.

Mere se primenjuju po odluci ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je, da podsetimo, odslužio vojni rok prošavši kroz petnaestodnevnu obuku i koji je pretio vojskom pred veliki građanski protest 13. aprila 2019. godine pod parolom „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“.

Sankcije će se sprovoditi i kada pripadnici Vojne policije „obavljaju poslove obezbeđenja vojnih objekata, određenih ličnosti, naoružanja ili regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja“.

Stara odredba da se civili mogu nadzirati i kontrolisati kada se zateknu u „rejonu vojnih objekata, rasporeda vojnih jedinica ili u njima“ je ostala, ili u činjenju krivičnog dela na štetu Vojske i Ministarstva, koja se gone po službenoj dužnosti.

Vojna policija biće u obavezi da odmah obavesti najbližu stanicu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i da joj preda zatečene civile sa potrebnom dokumentacijom na dalji postupak.

 

 

Comments

comments