Društvo

Vojni sindikat pozvao vojnike da se aktivno uključe u protest

Vojni sindikat Srbije pozvao je danas svoje članove i ostale pripadnike vojske da se u što većem broju aktivno uključe u proteste jer je to, kako ističu, njihovo ustavno i zakonsko pravo.

„To je zakonit i dostojanstven način da kažemo da smo nezadovoljni i da hoćemo da nas i naša prava poštuju“, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Kako ističu, ne treba niko da im govori, a ponajmanje ministar odbrane, kakvo je danas stanje u vojsci, u „kakvim uslovima i okolnostima rade, koliko teško i loše žive i koliko su poniženi“.

„I dalje je prioritetan zadatak metla i košenje trave, i dalje nam je plata za oko 35 odsto ispod zakonskog minimuma, i dalje nemamo ishranu u toku rada i regres, i dalje lečenje i participaciju plaćamo dvostruko više od ostalih građana, prevoz na posao i sa posla nam se plaća onoliko koliko ministar smatra da je dovoljno, i dalje idemo goli i bosi, i dalje bez naknade radimo prekovremeno više nego je to dozvoljeno zakonom“, navode iz sindikata.

Dodaju da i dalje rade više poslova bez naknade, da nemaju adekvatnu zaštitnu opremu, a onoj koju imaju rokovi su odavno istekli, i dalje ih je 19.000 stambeno nezbrinutih, i dalje ih napuštaju kolege kojih je u zadnje četiri godine iz vojske otišlo više od 4.000.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments