Društvo

Vojni sindikat sutra IZLAZI NA ULICE ako Vlada ne ispuni njihove zahteve

Predstavnici Vojnog sindikata Srbije (VSS) sastali su se danas sa premijerkom Anom Brnabić kojoj su predali zahteve i kraći izveštaj o problemima u Vojsci, nakon čega je premijerka poručila da će u narednom periodu nastaviti razgovore sa Sindikatom. Predsednik VSS Novica Antić, sa druge strane, najavio je za sutra i protest ispred zgrade Vlade ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

PROČITAJTE JOŠ: HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: PESMA “PRODADE SE BORA” NAPISANA U NJEGOVOM STILU

Antić je rekao da su na sastanku ukratko predstavili probleme sa kojima su suočeni Sindikat i pripadnici Vojske, te i da im je premijerka zatražila detaljniji referat.

Među zahtevima Sindikada su najpre povlačenje nezakonitih akata koje je doneo ministar odbrane Aleksandar Vulin, a koji se odnose na ukidanje reprezentativnost sindikata, pokretanje postupka protiv generalnog sekretara i otkaz predsedniku Sindikata.

Takođe, zatraženo je i da se potpiše Sporazum o prostorno-tehničkim uslovima za nesmetan rad sindikata koji je usaglašen 2018. godine, kao i to da počnu pregovori za zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora u vojsci.

“Predsednica Vlade je bila iznenađena onim što je čula, jer ona ima drugačije informacije o stanju u vojsci. Tražila je detaljniji referat koji ćemo joj dostaviti u narednim danima”, izjavio je Antić.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI PROTEST: ZA GRAD BEZ FANTOMA

Antić je rekao da je premijerka rekla da će u toku dana dostaviti odgovore na zahteve.

“Ukoliko naši zahtevi ne budu prihvaćeni i ukoliko se nastavi sa progonom nas kao jedinog reprezentativnog sindikata u vojsci i činjenjem krivičnih dela, mi od sutra zajedno sa Policijskim sindikatom Srbije kome je takođe ukinuta reprezentativnost, započinjemo višednevne proteste”, rekao je predsednik VSS.

“Posle uvida u situaciju u okviru Vojnog sindikata Srbije, premijerka Brnabić je najavila da će se razgovori sa Sindikatom nastaviti u narednom periodu”, navedeno je u saopštenju.

Novica Antić je prošle godine ostao bez posla u Vojsci Srbije nakon što je Vojni disciplinski sud u drugom stepenu odlučio da mu se oduzme čin zbog “učestvovanja u protivpravnim sindikalnim aktivnostima” i zbog “povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti”.

Ministarstvo odbrane 15. aprila donelo je rešenje kojim je ukinuta reprezentativnost ubedljivo najvećem sindikatu u sistemu odbrane, zbog promene u statutu VSS u kome su naveli da nivo delatnosti sindikata više nije bio “poslodavac”, odnosno Ministarstvo odbrane, već će od tog trenutka obavljati delatnost “za teritoriju Republike Srbije u delatnosti odbrane”.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ OPSTRUIŠE ISTRAGU UBISTVA IVANOVIĆA”

(izvor: insajder.net)

Comments

comments