DruštvoKorona

VSS: “U Vojsci se ponovo ne poštuju mere zaštite od koronavirusa”

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da je dobio je nekoliko pritužbi pripadnika Vojske Srbije u kojima se navode primeri nepoštovanja propisanih mera za zaštitu od pandemije virusa Korona.

“Nepoštovanje mera najviše se ogleda u neoslobađanju od dolaska na posao roditelja koji imaju decu starosti do 12 godina kao i pripadnika koji imaju hronična oboljenja pa su zbog svog zdravstvenog stanja najugroženiji”, navodi VSS.

U saopštenju se ističe da pripadnici VS kao veliki problem ističu i sprovođenje redovnih aktivnosti vojske poput višednevne kolektivne obuke, koja se u određenim jedinicama realizuju kao da nije vanredno stanje.

“Takav slučaj postoji u 98. vazduhoplovnoj brigadi koja u ovom trenutku izvodi višednevnu kolektivnu obuku u terenskim uslovima na jednoj lokaciji u Srbiji i gde, prema informacijama kojima raspolažemo, već ima zaraženih virusom Korona, zbog čega objektivno preti opasnost prenošenja zaraze i na ostale pripadnike prilikom povratka u matičnu bazu”, ističe VSS.

VSS zatražio je od predsednika Republike kao glavno komandujućeg, da naredi načelniku Generalštaba da odmah obustavi sve aktivnosti koje nisu preko potrebne i usmerene isključivo na borbu protiv pandemije i održavanja operativnosti Vojske, a naročito one koje se mogu realizovati u drugim terminima nakon ukidanja vanrednog stanja. Takođe je zatražio i da se roditeljima koji imaju decu do 12 godina, naročito majkama i samohranim roditeljima, kao i licima koja boluju od hroničnih bolesti, odmah omogući rad od kuće.

“Podsećamo da su zbog nepoštovanja naređenih mera zaštite od pandemije već pokretani i okončani sudski postupci u koji a su izricane zatvorske kazne i ne bismo želeli da prava pripadnika VS štitimo tako što ćemo protiv odgovornih u Vojsci Srbije podnositi krivične prijave”, navode iz VSS.

Comments

comments