Politika

VUČIĆ IZNENADIO GRAĐANE KOJI PROTESTUJU: “Potpuno sam” došao ispred Vrhovnog suda, evo šta je rekao

Razmotrićemo kako da rešimo vaš problem, tako da vama pomognemo, a da ne načinimo štetu finansijskom sistemu, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić građanima zaduženim u švajcarcima kod Kasacionog suda, gde već nekoliko dana protestuju.


Država je spremna da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima, rekao je danas predsednik Srbje Aleksandar Vučić u razgovoru sa građanima koji zbog tih dugova protestuju.
„Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro“, rekao je Vučić.

On je kazao da se gledati da se to prebaci na državu u najkraćem roku.

Kaže da bi to koštalo državu oko 120 miliona evra i da ne treba građani da se zavaravaju da će Kasacioni sud doneti odluku da banke moraju preko noći da vrate građanima novac, niti će banke, istakao je, biti spremne da preuzmu tu obavezu.

Kako je naveo, cilj je da se pokuša da banke plate 60 ili 70 odsto, a ostalo država.

„Da umilimo banke da na određeni način pomognu“, dodao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je građanima zaduženim u švajcarskim francimama da će država do narednog petka predložiti rešenje za njihov problem, i zamolio ih da se do tada raziđu.

U međuvremenu će, rekao je razgovarati sa bankama i ponuditi rešenje, koje podrazumeva da banke preuzmu deo dugova na sebe, a deo će država.

Demonstranti su tražili da i oni učestvuju u definisanju rešenja, a njemu su iskazali poverenje i, uz aplauz, poštovanje što je došao da ih sasluša i pomogne.

„Kao boga vas molim, otiđite kućama i vratite se za sedam dana, u sledeći petak, ako se ništa ne uradi, ako ne budete zadovoljni ponašanjem države“, rekao je predsednik.

Zamolio ih je da sačekaju do narednog petka i dodao da više neće dolaziti ispred Suda.

„Vaši ljudi posle neka kažu jesu li zadovoljni ili ne, ali nemojte da gladujete ili budete žedni“, rekao je Vučić.

Vučić se među demonstrantima pojavio oko 10.00 sati, potpuno sam, bez saradnika, nadležnog ministra ili šefova nadležnih institucija. Nema ni policije.

Predsednik Vučić je rekao u ponedeljak, nakon sednice Predsedništva SNS, da je zamolio guvernerku Jorgovanku Tabaković i premijerku Anu Brnabić da još jednom se razmotre mogucnosti da se građanima, koji su se, na pritisak bivše vlasti, zaduživali u švajcarcima.

Učesnici protesta kažu da ih niko nije upozoravao na mogućnost ovakvog ishoda, naprotiv.

Reč je o problemu koji traje duže od decenije i koje muče blizu 20.000 ljiudi u Srbiji.

Već šesti dan zaredom članovi Udruženja ĆF protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu tražeći da Kasacioni sud donese jasan pravni stav o spornim kreditima.

Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u „švajcarcima“ trenutno otplaćuje 16. 814 građana.

Prema podacima Udruženja ĆF u Srbiji je u periodu od 2005. godine do 2011. više od 22 000 građana uzimalo ovakve kredite.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments