Društvo

“Vučić je paradom u centru Beograda hteo da zaplaši političke protivnike”!

Svečana parada policije zbog koje je centar Beograda duže vreme bio blokiran prekjuče, ima posebnu političku poruku, budući da su ranijih godina pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obeležavali svoj dan na drugom mestu – u Makišu na policijskim poligonima.

PROČITAJTE JOŠ: SINIŠA OSTAVLJA PUSTOŠ: VLADA DAJE 360 MILIONA BEOGRADU ZA SANACIJU DUGOVA!

Ranijih godina policija je izvodila pokazne vežbe, dok je sada prvi put održan i pravi defile policijskih jedinica i njihove opreme, uključujući i nadletanje helikoptera. „Minula policijska parada je Vučićev rijaliti šou, kojim je zveckanjem oružjem po asfaltu želeo da impresionira svoje birače, a da one koji su protiv njega uplaši i poruči im „pogledajte kakvu policiju imam“, ocenjuje Zoran Živković, nekadašnji savezni ministar policije, a sadašnji lider Nove stranke. Prema njegovom viđenju, „folk i kič“ parade predstavljaju način vladavine Aleksandra Vučića. Živković ukazuje da su građani u blokiranom Beogradu u nedelju mogli da vide jednu pokaznu vežbu koja se ponavlja već deset godina, a koja prikazuje zaštitu štićene ličnosti, to jest kako će zaštititi Vučića ako, ne daj bože, dođe u nezgodnu situaciju.

– Videli smo i policijske orkestre koji su falširali onako kako vlast inače falšira. Vučić je paradom želeo da pokaže da policija prema njemu oseća potpunu lojalnost, što apsolutno nije tačno. Ja se svakodnevno srećem sa policajcima i polovina njih ne propušta priliku da se žali da voze auto koji datira iz perioda moje vlade ili da sami moraju da kupuju cipele. Inače, najviše ih boli to što imaju korumpirane šefove na najvišem nivou – naglašava Živković (na slici ispod).

On zapaža da nije bilo potrebe da glavni grad bude blokiran ceo vikend bez ikakve potrebe, jer je parada mogla biti održana kao do sada na Makišu ili ispod Kalemegdana.

Božo Prelević, nekadašnji koministar unutrašnjih poslova, kaže da su građani na paradi mogli da vide helikoptere i protivdiverzantske jedinice, ali da nisu mogli da vide kakva je sposobnost policije da reši najosetljivije kriminalističke probleme. On smatra da srpskoj policiji fali kriminalističkih inspektora i tehnike, te da građanima neće biti bolje od toga što su videli čamac ili helikopter.

Zbog toga, Prelević poručuje da bi za Srbiju bilo mnogo bolje da je umesto trošenja novca na paradu, poslala makar dvadeset stručnjaka za balistiku, krvne delikte ili narkotike u inostranstvo na usavršavanje.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO ZA NS: GRAĐANSKE INICIJATIVE USPEŠNO ODOLEVAJU POKUŠAJIMA SNS-A DA UNIŠTI GRAD!

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović pita šta je tačno policija u nedelju proslavljala i da li je to možda smanjenje dnevnica ili to što su zarade policajaca na nivou od pre šest godina.

– Da li slavimo nepotizam u policiji ili to što svaka navijačka grupa otera njene pripadnike sa stadiona? Da li slavimo to što nismo rešili 25 ubistava u proteklom periodu? Šta ima da se slavi – pita Mijailović (na slici ispod).

On nema ništa protiv da policija obeležava svoj dan, ali misli da ona ne treba da ima vojne parade. Videli smo nova policijska vozila, priča Mijailović, ali su građanima trebali da prikažu i pancire, kojima je rok upotrebe istekao pre 15 godina.

– Znamo da kada vojska pravi parade, ona ima za cilj da uplaši neprijatelja spolja, a ako policija pravi parade – neka čitaoci sami zaključe šta je cilj – poručuje Mijailović.

On upozorava da godišnje 2.000 ljudi napusti MUP, te da je u toku penzionisanje pripadnika interventnih jedinica koji su u njima proveli 15 godina, koji prema njegovim rečima jedva čekaju da odu u penziju, jer ne mogu više da gledaju amaterizam i visoke oficire koji imaju nekretnine od 500.000 evra. Mijailović podvlači da ćemo kao društvo sa tim stvarima jednom morati da se suočimo.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTRI SINIŠA I MAJA: DOKAZ DA SNS JOŠ BRŽE I JAČE RADI NA UNIŠTAVANJU SRBIJE!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments