Društvo

Vučić na Kosmetu – Još jedan jeftin marketing

Od najavljene dvodnevne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne očekuju previše.

Severu nije potreban Vučićev marketing

Foto: EPA-EFE/ Đorđe savić

Nadaju se da će ta poseta obezbediti povratak nadležnosti izabranim institucijama na Kosovu i raskid sa neformalnim grupama koje predstavljaju faktičku moć na Severu KiM. Srbi sa KiM očekuju i da ta Vučićeva poseta neće biti još jedna u nisu marketinških i samoreklamerskih kampanja namenjenih Beogradu, pred gradske izbore, jer kako kažu Srbima na KiM nije potreban marketing, već konkretna rešenja koja će značiti za njih slobodu i poštovanje njihovih prava.

“Očekujem da će tokom dvodnevne posete Kosovu i Metohiji predsednik Srbije objasniti da li će izolovati ljude koje predvodi Milan Radojčić i koji predstavljaju suštinsku vlast na KiM. Time bi napravio dvostruku korist – nama napravio slobodu za narod, a s druge strane, bi se skinula moguća optužnica da srpska država, podržavajući takve kriminogene elemente stoji iza nečega što se dešava na Kosovu i Metohiji, a to je strahovito nasilje. Od Vučićeve posete na Kosovu očekujem dve stvari, da poseta neće poslužiti za bilo kakvu promociju u smislu angažovanja autobusa sa ljudima iz Kuršumlije, Leskovca, Raške, kako bi se pokazalo da narod u njega ima poverenja. Nama u ovom trenutku nije potrebno da se sve zamagli nekom masom koja juri za Vučićem, čestita mu i skandira da u njega ima poverenja”, kaže za Danas Rada Trajković, bivša poslanica u skupštini Kosova. Ona dodaje da je Srbima sa Kosova potreban ozbiljan razgovor i ozbiljan dogovor o institucionalnom predstavljanju Srba na Kosovu, a ne bilo kakvi parasistemi.

Na pitanje da li ipak očekuje da će biti postignut ozbiljan dogovor, Trajkovićeva kaže da sve zavisi od toga koliko se Vučić bude plašio međunarodne zajednice. Trajkovićeva ističe i da od Vučića tokom dvodnevne posete očekuje da neće bojkotovati Vladiku Teodosija i raško-prizrensku eparhiju, jer bi to bila velika pogreška.

Poput Trajkovićeve i Slaviša Ristić, poslanik u Skupštini Srbije sa KiM, veruje da će Vučićeva poseta biti još jedan marketinški prilog kampanji za beogradske izbore. Tome u prilog, kako navodi naš sagovornik ide i podatak da su svim zaposlenima u lokalnoj samoupravi i školama u srpskim sredinama na Kosovu petak dat kao slobodni dan, dok je subota proglašena radnom.

“Taj radni dan zapravo znači njihovu obavezu da organizovano prisustvuju dočeku Vučića i znači organizovanu pratnju tokom Vučićeve posete Kosovu, kako bi režimski mediji iz Beograda mogli da objave kako je ogroman broj Srba sa Kosova dočekao predsednika Srbije i kako u njega ima neograničeno poverenje. Nažalost svaki Vučićev potez je kampanja i žalosno je da se ovakva situacija, nakon ubistva Olivera Ivanovića. Nama ne trebaju izjave, ni posete, nama trebaju rezultati. Očekujemo i da nakon ove posete saznamo ko je zapravo vlast na Kosovu, da li su to zvanično izabrani organi i zvanične institucije, koje danas faktički nemaju vlast, već neke neformalne grupe. Očekujemo da Vučić kao predsednika Srbije sve učini da se vlast vrati u legalne tokove”, kaže Ristić.

Za Marka Jakšića, bivšeg poslanika DSS u Skupštini Srbije sa Kosova, Vučićeva poseta Kosovu je nešto već viđeno.

“Nagledali smo se mi tih njegovih poseta. Ni nakon ove neće biti novih radnih mesta, neće biti bolja bezbednost u odnosu na ranija vremena, ni izvesnija budućnost, obzirom da se priprema promena Ustava Srbije odakle treba da se izbaci preambula da je Kosovo deo Srbije i da se potpiše sveobuhvatni sporazum. Cela priča će ponovo ličiti na kampanju pred beogradske izbore, dok će Srbi na Kosovu u strahu šaputati šta im se događa. Ja na sreću neću biti deo Vučićeve kampanje”, kaže Jakšić.

Prvo obilazak manastira Banjska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas na Kosovu, a planirano je da posetu počne obilaskom manastira Banjska, saopštila je pres služba predsednika. Navodi se da je pre podne planiran i sastanak sa srpskim zvaničnicima na Tehničkom fakultetu u Severnoj Mitrovici. Vučić će popodne razgovarati sa građanima u Domu kulture u Lapljem Selu. Mediji su ranije preneli da će Vučić na Kosovu boraviti i u nedelju, kao i da će u Severnoj Mitrovici položiti venac ispred prostorija Građanske inicijative SDP, gde je u utorak ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je za TV Pink da je situacija posle ubistva Ivanovića veoma složena i ocenio da je poseta predsednika Vučića Kosovu teška, rizična i veliki bezbednosni izazov.
(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments