Politika

Vučić NIJE DEMANTOVAO Haradinajev tekst o planu za podelu i priznanje KiM!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Zrenjaninu da ima pametnija posla nego da demantuje Ramuša Haradinaja, koji je u autorskom tekstu za Vašington post rekao da je Vučić, uz podršku Rusije, ponudio da Srbija prizna Kosovo, ukoliko joj se ustupi deo teritorije.

Vučić je novinarima rekao da je spreman da razgovara o kompromisu, što bi bilo najbolje rešenje, dok Priština nije spremna ni taksu da povuče.

PROČITAJTE JOŠ: JASAN ZNAK DA DRŽAVA HOĆE ŠTO PRE DA UNIŠTI NIŠKI AERODROM: U UPRAVU POSTAVLJEN AKTER VELIKE AFERE!

Vučić dodaje i da izjava Haradinaja da se suverenitet ne daje ni po koju cenu, znači da su pregovori ad akta i da Priština pominje Rusiju svaki put kada treba da napadne Srbiju.

“To da ja sad govorim o sposobnosti njegovih savetnika da napišu pismo nije moj posao, to su njihove unutrašnje bitke, a takve stvari mene ne zanimaju”, rekao je Vučić o Haradinajevom tekstu.

Uzaludni apeli EU na Prištinu

Predsednik Srbije izjavio je da ne veruje da će Priština povući odluku o povećanju taksi na 100 odsto za proizvode iz Srbije posle poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini i dodao da će Srbima s Kosova na današnjem sastanku poručiti da nastave da mirno protestuju.

“Ne verujem da će se to dogoditi, ali se nadam”, kazao je Vučić novinarima u Zrenjaninu upitan da li očekuje povlačenje odluke Prištine, posle reakcije Mogerini.

Vučić je kazao da je srećan što su se Srbi s Kosova podigli, probudili i pokazali na civilizovan način da su značajan politički faktor.

“Poručiću im da nastave svoje proteste mirnim putem, a mi ćemo da radimo sve što možemo da ukažemo na štetnost i pogubnost odluke koja razara regionalnu stabilnost i mir, a o jezivim ekonomskim posledicama neću ni da govorim”, rekao je Vučić.

Vučić bi danas treba da razgovara sa Srbima sa Kosova, ali vreme i mesto sastanka još nije objavljeno.

Predsednik Srbije je dodao da situacije nije nimalo laka, jer sve zavisi od volje Prištine i od toga hoće li da poštuje pravo.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO: GLUMCI KOJI SU OSVOJILI NAGRADE NA ALEKSINAČKOM FESTIVALU DAĆE SVE PARE U FOND SERGEJA TRIFUNOVIĆA!

“Nadam se da će biti dovoljno razumni i da će biti snage u međunarodnoj zajednici da izvrše dodatne pritiske na one kojima je sprovođenje neprava postala svakodnevica”, kazao je on.

Vučić je kazao da je zadovoljan reakcijom američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je takođe pozvao Prištinu da ukine odluku o taksama.

Dodao je da i pored “korektne reakcije” Vašingtona, ne veruje da će se brzo postići rešenje i kompromis s Prištinom.

“Važno je da pokušavamo da pronađemo kompromis, ali ako ne možemo da pronadjemo kompromis oko poštovanja sporazuma CEFTA i briselskog sporazuma, plašim se da nikakav drugi kompromis nije vidljivi i bliži”, istakao je Vučić.

Pismo penzionerima kao predsednik SNS zbog troškova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Zrenjaninu da je pismo penzionerima poslao kao predsednik Srpske napredne stranke, a ne kao predsednik Republike, kako bi izbegao da država plati troškove.

Vučić je precizirao da je slanje pisama plaćeno stranačkim novcem, jer je želeo da napravi razliku između sebe i svojih političkih protivnika.

“Poslao sam pismo kao predsednik stranke da bi stranka platila to, jer nisam hteo da se ponašam kao (Vuk) Jeremić, (Dragan) Đilas i (Saša) Janković”, rekao je Vučić posle otvaranja fabrike Essex Europe u Zrenjaninu.

PROČITAJTE JOŠ: KO NIJE UBIO OLIVERA IVANOVIĆA

(izvor: N1)

Comments

comments