KoronaPolitika

Vučić: Penzioneri će moći u šetnju tri puta nedeljno, po pola sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od sledeće nedelje najstariji sugrađani moći da izađu napolje tri puta nedeljno, maksimalno pola sata i najdalje 300 metara od kuće. Vučić je najavio i da će biti usvojena odluka da se od petka u 17h do utorka u 5h zabrani kretanja.

“Ljudi, penzioneri, gube strpljenje i teško im je, ali smo bili uspešni jer smo njihove živote sačuvali. U prethodnom vikendu izašlo da kupuje oko 9,5 odsto penzionera. Najveći deo penzionera razumeo je mere”, kazao je Vučić gostujući u Dnevniku 2 na RTS-u.

“Ideja je da izdvojimo u tri dana osam sati za penzionere. Moramo da odvojimo osam ili šest sati i da kažemo da maksimalno mogu pola sata i do 300 metara od kuće”, rekao je Vučić.

Dodao je da će njima biti obezbedjene hirurške ili epidemiološke meske.

“Obezbedićemo masku svakom penzioneru koji je nema. A opet ćemo ih moliti da ne izlaze napolje ako ne osećaju potrebu”, naveo je on.

Vučić je najavio i da će biti usvojena odluka da se od petka u 17h do utorka u 5h zabrani kretanja.

“Razgovarali smo sa stručnjacima, a oni to podržavaju. Odluka će biti za pola dana. Na Veliki petak će gradjani moći da kupe sve”, kazao je.

Kazao da će roditelji sa decom koja imaju zastoje u razvoju moći tokom bilo kog dela dana da izadju napolje, a ne samo u terminu od 18 do 20 časova kako je to zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević ranije danas kazala.

 “S patrijarhom drugačiji dogovor u odnosu na saopštenje Sinoda”

Predsednik Srbije je rekao i da je sa patrijarhom Irinejem imao drugačiji dogovor u odnosu na saopštenje Sinoda, u kom traže dozvolu kretanja za Uskrs od 5h do 10h.

“Šta god da kažem – biću razapet od dela javnosti. Jedino što mogu da garantujem je da ću još sutra pokušati da razgovaram sa patrijarhom i ljudima Sinoda. Ali, nemojte da imate sumnju, ja ću podržati lekare i život. A kakve ćemo odluke doneti – ne pada nam na pamet da hapismo vladike i sveštenstvo. Ako molbe ne urode plodom, obavestiću vas kakve su odluke”, istakao je on.

Komentarišući stanje Gerontološkog centra u Nišu, u koji je ušao korona virus zbog propusta nadležnih i zarazio više od 140 ljudi, Vučić je rekao da je krivac uhapšeni direktor te ustanove, ali i drugi, pa i deca štićenika koja su insistirala da udju i vide svoje roditelje.

Kada je reč o ekonomskoj krizi izazvanoj koronavirusom, Vučić je rekao da je to najveća kriza u poslednjih 100 godina.

“Srbija će uspešnije od svih drugih da se nosi sa ovim, probaćemo da ne bude minus tri pad, nego minus dva. Jedna Nemačka će imati minus 7,2. Imaćemo probleme, ali ćemo lakše da prebrodimo krizu”, rekao je.

Vučić je najavio širenje državnih preduzeća u zemljama regiona. On je rekao da će Srbija lakše prebroditi krizu nego drugi, ali da će svakako biti problema.

 

Izvor: Beta, RTS

 

 

Comments

comments