Politika

“Vučić pokušava da svoj kukavičluk sakrije iza lažne mudrosti”

Još na početku svoje vladavine odmah se videlo da Aleksandru Vučiću nije stalo da sačuva Kosovo i Metohiju nego je samo gledao kako će što bezbolnije da ga preda. Čak ni za severni deo Kosova i Metohije, koji danas želi da „sačuva“, nije imao nikakvu strategiju.

Potpisujući Briselski sporazum on je faktički zaokružio državnost samoproglašene republike Kosovo tako što je institucije Republike Srbije ustupio separatistima u Prištini. Do tada taj deo teritorije Kosova i Metohije bio je i de fakto i de jure – Republika Srbija.

Loading…

Katastrofalna nacionalna politika prema južnoj srpskoj pokrajini ogleda se i u tome da predsednik Srbije zatvaranjem trgovačkih radnji, apoteka i ostalih objekata javne usluge u severnom delu Kosova i Metohije nastoji da ukine stopu poreza od 100 posto na srpsku robu koju su uveli separatisti. Totalna politička budalaština. Predsednik pokušava da osećajem sažaljenja probudi savest kod Prištine i Zapada da ukinu takse na srpsku robu što je čist idiotizam. Na ovaj način Srbi sami sebe kažnjavaju a država pokazuje očaj i nemoć. Ta situacija podseća na onu kada je čobanče htelo da naudi selu pa iseklo sebi onu stvar. Na nesreću Srba takvu politiku još pre više od 100 godina opisao je Radoje Domanović u svom delu „Vođa“.

Ako stvarno i istinski želi da ukine takse na srpsku robu predsednik Srbije mora da odgovori Prištini recipročnim merama. Ali za takvu odluku on nema hrabrosti jer je bedna kukavica. Recipročne mere Prištini nagoveštavao je prvog februara pa je onda odluku pomerio na prvi maj pa od prvog maja do prvog jula da bi onda izjavio da recipročne mere neće da uvede zbog Srba na KiM što je notorna laž. Zanimljivo je da svoj kukavičluk predsednik Srbije pegla navodnom mudrošću.

PROČITAJTE JOŠ: PROTESTI U BEOGRADU NE PRESTAJU, DANAS ŠETNJA DO 29. NOVEMBRA

Tek pre neki dan predsednik Srbije je priznao da je integrisano upravljanje granicama između centralne Srbije i južne srpske pokrajine potpisao Ivica Dačić. Do sada je Aleksandar Vučić po običaju lagao tvrdeći da su granicu instalirali članovi Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“. U tački pet odluke Vlade Republike Srbije stoji da u slučaju bilo kakvih nepravilnosti Republika Srbija ima pravo da odluku o integrisanom upravljanju granicama anulira. Uvođenje taksi od 100 posto je zgodna prilika da Srbija odluku o integrisanom upravljanju granicama povuče. Ono što građani Srbije treba da znaju jeste da integrisanim upravljanjem granicama srpska policija na Jarinju i Brnjaku štiti i šiptarske carinike i njihovu graničnu policiju imajući u vidu da sa obe strane linije žive isključivo Srbi. Ali ni ovu odluku Vlade Srbije Aleksandar Vučić ne sme da ukine jer je najobičija bedna kukavica.

Što je još nakaradnije mimo važećeg Ustava na snazi je uredba Vlade Srbije kojom se svaki prelazak između Kosova i Metohije i centralne Srbije van administrativnih linija kažnjava sumom od 120.000 dinara.

Predsedniku je najlakše da preko leđa Srba sa severa Kosova i Metohije izigrava žrtvu da cvili i jadikuje moleći Prištinu i Zapad da ukinu takse. Jula meseca ž99. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice nije bilo više od 500 Srba a radila je jedna trgovina i jedna ugostiteljska radnja. Ali tada Srbi nisu cmizdreli, kukali i jadikovali kao što danas radi Aleksandra Vučić nego su svojom borbom povećali broj Srba na 20.000 otvarajući brojne trgovine i ugostiteljske objekte. Pritom su sačuvali institucije svoje države.

PROČITAJTE JOŠ: “IZA VUČIĆEVE LOŠE ODGLUMLJENJE SMIRENOSTI KRIJE SE OGROMNA PANIKA”

Najveći problem danas za Srbe na Kosovu i Metohiji nisu takse nego formiranje vojske Kosova. Otvoreno se sumnja da je Aleksandar Vučić na tajnom sastanku u Parizu sa Hašimom Tačijem dao dozvolu da se vojska formira. Pričom o taksama Aleksandar Vučić kamuflira ogromnu štetu koju je napravio omogućujući separatistima da imaju svoju vojsku.

I nešto još čudnije, iako separatisti u Prištini dižu takse na srpsku robu, formiraju vojsku, Vučićeva „Srpska lista“ i dalje stoji u toj vladi kao koalicioni partener Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju. Zdrava logika kaže ako je „Srpska lista“ stvarno protiv tih odluka ona mora da napusti takvu vladu. U protivom je sve najobičnija lagarija.

Nakaradna nacionalna politika Aleksandra Vučića dovodi do iseljavanja Srba sa severa Kosova i Metohije. Da li je ona svesna ili nesvesna ali rezultat je isti. Srba je sve manje! Stalnim pričama o ugroženosti severa KiM, loše postavljenim barikadama na severu Kosova i Metohije, neobjašnjiva i brojna nasilja nad Srbima na severu KiM su razlog odlaska Srba. Sigurno je da ovaj odlazak Srba odgovara Aleksandru Vučiću jer što je Srba manje bezbolnije se predaje Kosovo i Metohija. Ove godine broj Srba koji treba da se upiše na Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici neće biti mnogo veći od 500. Na početku vladavine Aleksandra Vučića godišnji broj upisanih studenata išao je do 3.000. Bez obzira što je tokom svoje zadnje posete Kosovu i Metohiji ministar Šarčević najavio da će upis na Univerzitetu biti besplatan to teško može da poveća broj studenata.

Separatisti u Prištini ohrabreni jalovom, kukavičkom i malodušnom nacionalnom politikom režima Aleksandra Vučića postaju sve agresivniji. Skupština samoproglašene repbulike Kosovo ovih dana doneće prikrivenu odluku o aneksiji juga centralne Srbije. Stalni kontakti Bedžeta Pacolija i Sulejmana Ugljanina nagoveštavaju da će i Sandžak-Raška oblast da postane deo Velike Albanije. U etničkom smislu malo je poznato da opštine Tutin, Sjenica, Novi Pazar imaju jedan deo stanovništva koje je poreklom iz severne Albanije što podgrejava nacionalne apetite Albanaca. „Mudra“ politika predsednika Srbija teško može da odbrani kako Kosovo i Metohiju tako i pomenute delove centralne Srbije.

Jedino odlazak sa vlasti kriminalnog i diktatorskog režima Aleksandra Vučića garantuje Srbiji teritorijalni integritet i suverenitet. Sa njim na vlasti sigurno propadamo i nestajemo.

PROČITAJTE JOŠ: GRAD NEZAKONITO IZVUKAO 7,9 MILIJARDI IZ GSP-A!

(izvor: danas.rs / Narodni pokret Srba sa KiM “Otadžbina”)

Comments

comments