Politika

“Vučićev poziv međunarodnim komisijama da urede birački spisak je – prevara”

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da eventualni dolazak relevantnih međunarodnih institucija da provere birački spisak ne bi stvorio uslove za izlazak opozicije na naredne izbore već da bi ti bilo moguće samo ako se ispune “jasni zahtevi” koje su uputili predstavnici ekspertskog tima.

“Sređeni birački spiskovi su samo mali deo toga. Da bi imali izbore neophodni su i slobodni mediji. Ne možemo da imamo slobodne medije ako KRIK objavi argumentovanu priču koju 60 odsto Srba ne čuje jer ni RTS niti jedan drugi medij to ne prenese”, rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

PROČITAJTE JOŠ: PRODATA POSEČENA STABLA NA KOŠUTNJAKU, KUPAC JE ODBORNIK SNS-A

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da će država pozvati predstavnike relevantnih međunarodnih institucija da dođu u Srbiju “pet-šest meseci” pre održavanja izbora kako bi proverili birački spisak i utvrdili, kako je rekao, da li vlast nešto petlja ili krade.

Loading…

Đilas je taj poziv Vučića stranim posmatračima nazvao prevarantskim.

Na pitanje da li će SZS učestvovati na izborima posle Vučićeve najave da će biti uređen birački spisak, Đilas je kratko odgovorio – “ne”.

Jasan je stav opozicije šta su uslovi za fer i slobodne izbore, rekao je Đilas i ocenio da je birački spisak “mali šraf, delić u mozaiku” i da Vučiću odgovara da smanji broj birača u slučaju bojkota opozicije.

Uslovi za fer i poštene izbore, navodi on, su i slobodni mediji, a ne kada vaše kolege iz KRIK objave argumentovan tekst o bratu ministra finasija, na televiziji Pink gostuje predsednik koji to komentariše, RTS ništa ne objavi i 60 odsto Srbije nema pojma o čemu se radi.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da će SZS bojkotovati izbore ukoliko ne bude ispunjeno ono što je stručni tim predložio, a lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je dodao da su osnovne tekovine francuske i američke revolucije tajnost i glasanje koje nije pod prinudom, što u Srbiji 200 godina kasnije nije slučaj.

Jeremić je konstatovao da je Vučićev poziv “šarlatanski”, jer je poziv ODHIR-u za punu monitoring misiju potrebno uputiti šest meseci pre izbora, a to podrazumeva da njihovi stručnjaci u tom periodu borave u Srbiji i da sve prate, uključujući rad medija. Srbija je autokratija, zarobljena država, neslobodna država u kojoj se živi lošije, ocenili su lideri Saveza za Srbiju (SZS) na konferenciji povoom sedam godina vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

Oni su naveli da je SNS 2012. godine osvojila osvojila pričom o borbi protiv korupcije i kriminala, a danas su njeni najviši funkcioneri ogrezli u kriminalu i korupciju.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, naveli su da se pregovori vode šarlatanski i neodgovorno, po “pariskim kafanama i njujorškim restoranima”, i da je danas sever Kosova najopasniji deo Evrope, jer su kriminalci zamenili institucije.

PROČITAJTE JOŠ: U VREME NAPADA NA BORKA STEFANOVIĆA JEDAN OPTUŽENI JE MORAO DA BUDE U KUĆNOM PRITVORU

Đilas je govorio i o ekonomskoj situaciji u Srbiji i tome da je plata 2012. godine bila 370 evra, a danas je 450 evra, dok je u Rumuniji, sa kojom smo se poredili pre sedam godina, plata sa 350 porasla na 660 evra. Jeremić je, govoreći o Kosovu i Metohiji, rekao da 2012. godine samoproglašeno Kosovo nije bilo član nijedne međunarodne organizacije, a da je sever bio institucionalno i funkcionalno integrisan u ostatak Srbije.

Onda su razgovori sa tehničkog podignuti na predsednički nivo, podsetio je on, sudstvo i policija su na severu po kosovskim zakonima, a čak se razgovaralo i o razgraničenju i precrtavanju granica, što je povećalo apetite albanske strane.

Jeremić je pohvalio rad na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, ali je izrazio bojazan zbog nekih od metoda koji su korišćeni i koji bi mogli imati međunarodne i krivične posledice.

Lutovac je ocenio da je posle sedam godina vlasti SNS Srbija delimično slobodna država, u kojoj se politički protivnici tretiraju kao neprijatelji koje treba uništiti, i u kojoj nema ni pravne, ni politčke odgovornosti.

U Srbiji jedan čovek odlučuje o svemu, nema podele vlasti, već se deli samo plen, a mediji nisu četvrti stub vlasti, već su njen servis, ili su marginalizovani, ocenio je Lutovac i istakao da ljudi žive lošije nego pre sedam godina.

Lider Dveri Boško Obradović tvrdi da je vlast ogrezla u kriminal i korupciju i da polovina ministara u vladi iza sebe ima neku kriminalnu aferu.

On je rekao da je Vučić, na čelu SNS, kroz tri izborna ciklusa 2012, 2014. i 2016. godine “oprao” šest miliona evra. Ponovio je i da ministar policije Nebojša Stefanović ima falsifikovanu fakultetsku diplomu i pozvao ga je da pokaže indeks i diplomu, ili da podnese ostavku.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović govorio je o situaciju u poljoprivredi, lider sindikata “Sloga” Željko Veselinvić o radničkim pravima posle promene Zakona o radu, dok je potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović govorio o stanju u prosveti posle sedam godina vlasti SNS.

PROČITAJTE JOŠ: SLUČAJ KALINIĆ ILI KAKO JE SNS PREUZEO KONTROLU NAD KOŠARKAŠKIM SAVEZOM

(izvor: N1)

Comments

comments