Politika

“Vučićeva sednica o Kosovu je farsa i rijaliti”

Poslanici stranaka opozicionog Saveza za Srbiju (SZS) danas su zvanično potvrdili da neće učestvovati na vanrednoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, ocenivši da će to biti “farsa”, “rijaliti program” i “psiho drama”.

Tu odluku su na zajedničkoj konferenciji za novinare u holu parlamenta saopštili Goran Ćirić u ime Demokratske stranke, potpredsedncia Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, Marko Đurišić u ime Socijaldemokratske stranke, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke i Boško Obradović iz Pokreta Dveri.

Zajednička ocena je da se na današnjoj sednici “neće čuti ništa novo”, niti će biti saopštene konkretna rešenja, a da je jedini cilj zasedanja sednice da se “opozicija namami i vrati u parlament”.

Najavljene su pojedinačne konferenciji poslaničkih grupa tokom dana u holu Skupštine, ali poslanici ovih stranaka neće učestvovati u radu parlamenta.

Predsednik Dveri Bošlo Obradović smatra da će se od 16 sati u parlamentu dogoditi seljenje televizisjkog formata “Zadruge” sa televizije Pink u Skupštinu.

“To je formiranje jednog novog žanra pozorišne umetnosti koji bi se mogao nazvati blesava zadružna psiho monodrama”, rekao je Obradović.

On je postavio pitanja da li je stigao pisani izveštaj Aleksandra Vučića i da li se zna njegov plan za Kosovo i šta je on tajno pregovaro sa Tačijem.

“Nećemo u tome da učestvujemo”, odgovorio je Obradović na ta pitanja.

Prema njegovim rečima, današnje zasednanje je zloupotreba parlamenta i podsetio na Sporazum sa narodim koji je potpian na protestima “1 od 5 miliona”, a kojim se poslanici obavezuju da se neće vratiti u parlament dok se za to ne steknu svi uslovi.

“Nastavljamo svoj posao, a to su protesti protiv ove izdajničke i diktatorske vlasti”, poručio je Obradović.

Ponovio je da je jedan od glavnih uslova, pored slobode medija i ostavka predsednice parlamenta Maje Gojković.

Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde ističe da je reč o mamcu za opoziciju, kako bi se vratila u parlament. Ona smatra da je, kada je reč o Kosovu, propuštena prilika u poslednjih sedam godina da se situacija popravi.

“Debakl koji je doživeo pokušaće danas da, pretvorivši u farsu raspravu koja sledi, da preusmeri na okrivljavanje opozicije i naroda i mi zbog toga u tome nećemo da učestvujemo”, naglasila je Tepić.

Marko Đurišić je, u ime Socijaldemokratske stranke, ocenio da je današnja sednica samo poteba da se iskoristi udarni televizjski termin.

“Na dnevnom redu ne postoji nikakav predlog odluke koju Skupština na kraju te diskudije treba da donese, nema rezolucije, nema deklaracije, nema ničega čemu bi učestvovale sve poslaničke grupe”, smatra Đurišić.

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ocenjuje da će današnje zasedanje ponuditi samo jedan smešan i štur izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa propratnim fotografijama krava, ovaca i ginekološkog stola.

“To je psihodrama u kojoj mi treba da mu pomognemo da se pravi blesav. Ne treba da učestvujemo u onome što i sam predsednik naziva blesavim”, rekla je Rašković Ivić podsećajući na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Goran Ćirić iz DS smatra da je današnja sednica očigledna predstava koja je zakazana u svrhu izborne kampanje koja neprekidno traje.

Reč je o nastavku napada na opoziciju, što, smatra Ćirić, pokazuje da se u parlamentu i državi ništa nije promenilo, već da se još brutalnije krše prava svih onih koji drugačije misle.

(Izvor: N1)

Comments

comments