Društvo

Vučićevića po džepu: Informer plaća 100 hiljada zbog govora mržnje!

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu utvrđeno je da je list Informer koristio govor mržnje u tekstu o aktivistkinji Liberalno-demokratske partije Aniti Mitić zbog čega je taj list u obavezi da isplati 100.000 dinara, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Presuda se odnosi na tekst “Fašisti napadaju” u izdanju dnevnog lista Informer od 19. januara 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆU, GDE SU TI SAD DOKAZI O MEŠANJU ZAPADA U IZBORE?! POSLANICA IZ RS ŽESTOKO OPLELA PO AV!

“Sud je takođe u presudi izneo stav da predmetni tekst ‘Informera’ predstavlja govor mržnje ne samo prema Aniti Mitić (na slici ispod), već i prema organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava, kao i svim njenim članovima, naročito prema onima koji su bili na tribini u Beški”, navodi se u saopštenju.

U obrazloženju presude sud je kao govor mržnje naznačio reči “Šiptar”, “jurišnici”, “fašisti”.

PROČITAJTE JOŠ: MENJA SE ZAKON O LEGALIZACIJI DA BI SE LEGALIZOVALA TOMINA VIKENDICA?!

“Sud je takođe ukazao da upotreba termina ‘Šiptari’, ‘soroševsko šiptarska organizacija’ i ‘specijalni rat’ predstavlja govor mržnje kao i prekršaj obaveze novinara da neguje kulturu etike i javne reči”, dodaje se u saopšenju.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava napominju da te izraze koriste predstavnici vlasti, političkih partija i pojedini poslanici “kako prema svojim oponentima, tako i prema građanima drugačijih uverenja, drugim organizacijama civilnog društva tako i prema medijima koje smatraju neprijateljskim”.

“Dodatni značaj ove presude jeste i u tome što postavlja branu za povredu ličnosti, dostojanstva i integriteta kao oblika govora mržnje prema braniteljima i braniteljkama ljudskih prava, a među koje svakako spada i Anita Mitić. Na meti kampanja govora mržnje i ugrožavanja bezbednosti uglavnom su žene”.

PROČITAJTE JOŠ: LJUDSKA PRAVA SU MRTVA: F.J. JE VEĆ 4 MESECA U ZATVORU ZBOG STATUSA NA FEJSBUKU!

(izvor: N1)

Comments

comments