Politika

“Vuline, pregrizi već jednom taj jezik da nas ne brukaš više”!

Vest glasi ovako: Aleksandru ministru vojnom Vulinu prištinske vlasti su zabranile ulazak na Kosovo.

Kancelarija za KiM najoštrije je osudila odluku Prištine, cilj odluke je da se ponizi Srbija.

Šta kaže Vulin, zašto mu je zabranjen ulazak na Kosovo:

„Nikada“, veli on, „ne daju obrazloženja, osim da se plaše šta ću reći. Zanimljivo je da se osim političara iz Prištine i posrednici EU plaše mojih reči…“. Političari u Hrvata, takođe.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) “PRETE NAM IVANOVIĆEVE UBICE, PRONAŠLI SMO VEZU IZMEĐU VLASTI I TAJKUNA”

A koje to strašne reči izgovara Vulin? Recimo, ove:

„Priština odlično zna da ja mogu da dođem na prostor KiM kada god hoću, u bilo koji grad, u koji god hoću i naravno, bez bilo kakvog pitanja.”

Granice su porozne, suverenost Kosova je šuplja priča, prištinske vlasti su bedne, jadne i nemoćne.

Ni Vulin, međutim, nije vitez bez mane:

„Mislio sam da je u Evropi zagarantovana sloboda kretanja, da svako ko nije učinio krivična dela može da se kreće“.

Može u Evropi. A Kosovo nije Evropa. Kosovo je Srbija.

Na Kosovu ne postoje dve fundamentalne slobode do kojih je ministru vojnom naročito stalo – sloboda kretanja i sloboda govora, jer je na Kosovu, to je sad očigledno, uveden verbalni delikt.

A zašto? Pa, svi koji prate Vulina znaju da problem nije u njegovoj smisla lišenoj logoreji, nego u Vučiću. Prištini, zapravo, smeta Vučić, a cenu te smetnje plaća – ni kriv, ni dužan – Aleksandar Vulin.

PROČITAJTE JOŠ: “KUBUROVIĆ TUMAČI IZVEŠTAJ VENECIJANSKE KOMISIJE KAO TOPALOVIĆI PANTELIJIN TESTAMENT”

Šta je Vučič Vulinu? Vrhovni komadant.

Vrhovni komadant? E, tu, sad, postoji nekoliko problema. Prvo, u Srbiji ne postoji institucija vrhovnog komandanta; drugo, Če Gevara Vulin lažno predstavlja Vučića; treći problem je što Vučić pristaje na to da ga se lažno predstavlja. To sigurno imponuje Narcis Vučiću, ali, četvrto, šteti demokratskom poretku.

Vulina, uočili smo to već ranije, fascinira uniforma i zavode autoriteti:

„Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlada bela kuga i da to jeste jedan od najvećih problema u našoj zemlji. U skladu sa njegovim naređenjima i Vojska Srbije se uključuje u aktivnu borbu za povećanje nataliteta.“

Zastanimo tu za tren i zatražimo od gospodina ministra da javnosti stavi na uvid naređenje „vrhovnog komandanta“, da nam navede pravni osnov za njegovo donošenje i konkretne aktivnosti koje će Vojska Srbije poduzimati u cilju izvršavanja naredbe, kao i sankcije koje će ista ta Vojska Srbije poduzimati protiv vojnika koji odbiju da postupe po naređenju „vrhovnog komandanta“?

Zadiranje vrhovnog komandanta u privatnost i intimu vojnika, jelda, nije odlika demokratske države.

Kada slušate ministra, vi se, hteli ne hteli, zapitate šta je ozbiljnije – da li država ili švajcarski sat? Kad dobro razmislite, priznate sebi da je švajcarski sat neuporedivo ozbiljnija stvar.

Sećate se ministrove ideje da se Vučićeve slike kače po kancelarijama ministarstva. Srpski Če je objasnio da to kačenje predsednika „treba posmatrati isključivo kroz jačanje kulta države Srbije“.

Zašto bi država, bilo koja, pa i ova koja za svog popečitelja ima Vulina, bila predmet obožavanja? Zašto se država mora voleti? A Vulin kaže baš to: „Državu Srbiju mora da volite, ali i da slušate“.

Ako je ne volite i ako je ne slušate, to, onda, nešto govori o vama.

Recimo, da vam smeta Vučić. Ne znam šta bi drugo moglo biti.

Inače, ima nečeg religioznog u odnosu Vulina prema „vrhovnom komadantu“:

„Vrhovni komadant Aleksandar Vučić je naredio da vojska mora da bude opremljena, obučena, zadovoljna, i to naređenje se sprovodi“.

Ali, naređenja zahtevnog autoriteta nije lako sprovoditi. Ni naređenja, ni preporuke:

„Bilo mi je teško da ispoštujem preporuku premijera Aleksandra Vučića da se ne reaguje ’na ratnu retoriku u regionu’. Do krvi sam se ujedao za jezik.“

Sad, kad smo iz pravih usta saznali da revnosnost u uslužnosti ume da bude i krvava, pamet u glavu. Ako u njoj ima mesta. Ako nema, onda ništa.

Ministar uvek može sebi da odgrize jezik.

PROČITAJTE JOŠ: POSTIGNUT DOGOVOR: OPOZICIONI SAVEZ SE OSNIVA 20. JULA, POZNATI I ČLANOVI

(izvor: autonomija.info/Tihomir Novak)

Comments

comments