Politika

ZAHVALJUJUĆI VUČIĆU: Srbija je izgubila najmanje 10 MILIJARDI evra investicija

ZA POSLEDNJIH PET GODINA SRBIJA JE USKRAĆENA ZA (NAJMANJE) 10 MILIJARDI EVRA INVESTICIJA. ZA TOLIKO JE VUČIĆ SVOJOM LOŠOM VLADAVINOM OŠTETIO SRBIJU. I USPORIO NJEN RAZVOJ. I UNAZADIO RAST ŽIVOTNOG STANDARDA GRAĐANA SRBIJE

Hronologija ide ovako. Prvo je u utorak 9. aprila ministar odbrane prizivao državni udar. “Vojska Srbije, kao čuvar mira i stabilnosti, neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara” – puklo je kao grom iz vedra neba saopštenje sa “zajedničke sednice kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba”. Zatim je sutradan, na “ružičastoj televiziji”, isti taj Vulin objašnjavao kako od državnog udara nema ništa. Mora da ga je Vučić zvao telefonom i skrenuo mu pažnju da takvim “dizanjem tenzije” i “sejanjem panike” podriva njegovu, Vučićevu, “hrabru borbu za strane investicije”, kako je u već pomenutoj prilici istakao sam Vulin.

Međutim, u četvrtak 11. aprila, verovatno misleći da će time zabašuriti glupost koju je napravio, Vulin je najavio štrajk glađu. Sad je ministar odbrane morao lično na ribanje kod “vrhovnog komandanta”, pa je u petak ujutru 12. aprila objavio da odustaje od štrajka. Ali, da bi se nekako skrenula pozornost javnosti sa te bruke, Srpska napredna stranka odlučuje da još te iste noći organizuje prepad na nekoliko lokalnih i republičku skupštinu.

Najzad, u subotu 13. aprila stiže vest nemačke agencije DPA da je Srbija ispala iz trke za investiciju Folksvagena vrednu 1,4 milijarde evra, koja bi trebalo da zaposli oko 5.000 ljudi. Siroti Nemci, verovatno nisu mogli da dođu sebi od čuda kakve vesti stižu iz “lidera u regionu”.

Ako se, dakle, vest u konačnici ispostavi kao tačna, toliko će, 1,4 milijarde evra, građane Srbije koštati Vulin. To jest, toliku je štetu napravio. Najmanje što bi Vučić u ovom trenutku morao da uradi jeste da smeni Vulina. Kad će ako ne sad? Ali, kako da izbaci najboljeg učenika? On ga je, ako ne napravio – upravo počivšoj Mirjani Marković ne mogu se oduzeti sve zasluge – a ono svakako do(g)radio i usavršio.

Ne može zato što nije premijer? Pa kako je mogao da ga zove na “razgovor” koji nije uvek bio “tihim tonom”, kao to reče Vulin. Možete li da zamislite kako se predsednik tresao dok je “ministar vojni” na njega vikao.

Ali, sad ozbiljno, gubitak bi za Srbiju bio, odnosno biće, zaista ogroman. Ne samo zato što neće doći jedna velika svetska kompanija i što smo ostali bez 1,4 milijarde evra nego zato što automobilska industrija spada u one s najvećim tzv. multiplikatorom. To jest, najviše umnožava investicione efekte. Mnogo više nego, kako je to nedavno rekao Miroljub Labus, finansijske usluge, trgovina ili rudarstvo, u koje odlazi najveći deo stranih investicija u Srbiji.

Međutim, kada je o investicijama generalno reč, ne samo stranim, one su poslednjih pola decenije, otkako je Vučić neprikosnoveni gospodar situacije, u proseku iznosile oko 18 odsto bruto domaćeg proizvoda godišnje. To je znatno, oko četiri odsto, ispod prosečnih ulaganja u zemljama Zapadnog Balkana i centralno-istočne Evrope. Tek u prošloj godini investicije u Srbiji dostigle su (blizu) 19 odsto BDP-a. Ali i to je još uvek daleko od investicija koje bi Srbija morala da ima – 24, pa i svih 25 odsto – da bi počela da sustiže zemlje CIE. Prevedeno u apsolutne brojeve, ulaganja su u Srbiji godišnje bila niža za oko dve milijarde evra od (preko) potrebnih. Ali, da ne bude zabune, ne zato što nije bilo para nego zato što nije bilo – prava. Nepoštovanje ugovora i prava svojine, sa jedne, i visoka korupcija, sa druge strane, jednom rečju nedostatak pravne sigurnosti, prema svim analizama i merenjima kvaliteta poslovnog ambijenta, osnovni su uzrok niskim investicijama.

Za poslednjih pet godina, dakle, Srbija je uskraćena za (najmanje) 10 milijardi evra investicija. Za toliko je Vučić svojom lošom vladavinom oštetio Srbiju. I usporio njen razvoj. I unazadio rast životnog standarda građana Srbije

Mijat Lakićević
Peščanik.net, 15. april 2019.

Comments

comments