Društvo

“Zakon o referendumu krojen po meri Rio Tinta”

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović ocenio je danas da deluje da je novi Zakon o referendumu „krojen po meri Rio Tinta“ kao i da „njime država otima od građana, omogućava referendumska kampanja po meri bogatih i priprema rasprodaja zemlje“.

“Jedina dobra strana budućeg zakona je produžavanje roka na 90 dana za skupljanje potpisa kada građani sami žele da predlože neki propis poput zakona (narodna inicijativa). Uvođenjem takse na overu potpisa, međutim, jasno je da se nezavisne građanske inicijative žele onemogućiti da ostvaruju Ustavom garantovanu građansku suverenost. Time se ovo   građansko pravo otima od naroda i rezerviše za političke stranke i bogate grupacije. Primera radi, ukoliko neko želi da organizuje predlaganje zakona potrebno je da ima za overu potpisa preko milion i dvesta hiljada dinara”, naveo je Manojlović.

“Građanskim inicijativama koje bi se na primer protivile Rio Tintu uskraćeno je pravo da finansiraju kampanju iz javnih izvora (budžeta), dok je to pravo dozvoljeno strankama prema Zakonu o političkim aktivnostima na koji se ovaj nacrt poziva, ali ga nedosledno primenjuje. To primera znači da ovaj Zakon jednako moćno finansijski tretira kompaniju osnovanu od Rio Tinta i običnog građanina koji bi se protivio ekološki štetnom rudarenju”, navodi Manojlović.

On kaže i da će “mnoge odredbe poput one o jednakoj medijskoj zastupljenosti ostati prazno slovo na papiru, što je vidljivo već sada kada nas na nacionalnim frekvencijama Rio Tinto zasipa reklamama, a  Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović zloupotrebljavajući funkcije već vrše referendumsku kampanju koji nije ni raspisan, dok nezavisni stručnjaci poput akademika Nenada Kostića i naučnice Dragane Đorđević nemaju prilike da obrazlože štetnost ovog projekta”.

Manojlović zaključuje i da se ukidanjem cenzusa za referendum, uz navedena ograničavanja građanskog učešća, političkoj vlasti suštinski omogućava nametanje bilo koje odluke i rasprodaja zemlje.

 

Foto: Rio Tinto

Comments

comments