Politika

Zaštitnik gradjana traži obaveštenja od MUP-a o incidentu u Novom Slankamenu

Izvor: NSPM

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić zatražio je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova obaveštenja o relevantnim činjenicama i okolnostima “vandalskog čina” u kom je oštećena zgrada Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva u Novom Slankamenu.

Ombudsman je “zbog specifičnosti situacije” zatražio od MUP-a da ga obavesti i o merama koje je preduzeo povodom tog incidenta, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema akta.

Foto: FB/DSHV


“Nakon odgovora ministarstva, Zaštitnik gradjana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi preduzimanja mera iz svoje nadležnosti”, stoji u saopštenju.

Navodeći da je i ranije upozoravao i reagovao na pojavu grafita koji podstiču nacionalnu ili versku netrpeljivost, ombudsman je ocenio da je “pravovremeno reagovanje i preduzimanje preventivnih mera od velikog značaja kako bi se sprečila mogućnost da ovakvi incidenti dobiju veće razmere”.

MUP je ranije danas saopštio da je policija u Indjiji uhapsila 51-godišnjeg R.V. zbog sumnje da je razbio prozore na objektu koji pripada Hrvatskom kulturno-prosvetnom društvu “Stjepan Radić” u Novom Slankamenu.

Incident se dogodio sinoć oko 23 časa a R.V. je osumnjičen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

 

Izvor: Beta

Comments

comments