DruštvoIzbor Urednika

Zašto imamo “transfer blama” od današnjeg navodnoh “herojskog čina” Aleksandra Vučića

Novi dan i nova borba za rejting predsednika Srpske Napredne Stranke. U svojim medijima on je danas superheroj koji je sišao sa visina i potpuno sam došao među gladne, žedne i opljačkane da jednom rečenicom reši problem.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ IZNENADIO GRAĐANE KOJI PROTESTUJU: „Potpuno sam“ došao ispred Vrhovnog suda, evo šta je rekao

Da, tako nekako to izgleda u očima prosečnog gledaoca televizija sa nacionalnom frekvencijom. Realnost je naravno, Aleksandar Vučić je još jednom ponizio državu, institucije i nas kao narod.

Kao prvo, građani koji su zaduženi kreditima u švajcarskim francima štrajkuju već 6 dana. Za to vreme iz Vrhovnog kasacionog suda njih su polivali vodom, gađali jajima, psovali i vređali. Njima se niko od nadležnih institucija nije obratio, a iz vrha države su stizale stare ali neprevaziđene parole “za to je kriva prethodna vlast, žalite se njima”.

Podsetimo, ovakvi problemi građana su rešeni u svim drugim državama i to još davno. Podsetimo takođe, svuda su to uradile nadležne institucije i nigde nije vrhovni poglavica sišao među potlačene i navodno preuzimao stvar u svoje ruke.

Dolazak Aleksandra Vučića, koji je bio okružen medijima, ali kako su mediji u njegovom okruženju potpuno prirodna pojava to se drugim rečima može reći i da je bio sasvim sam, je još jedan dokaz da u Srbiji ne postoje institucije.

Policija, tužilaštvo, sudstvo, pa evo sada i narodna banka, Vlada i ministri nemaju nikakvu moć da samostalno donose odluke već deluju onako kako im Aleksandar Vučić “dobronamerno savetuje”.

Prošle nedelje uhapšeni za protest ispred RTS-a pušteni su na slobodu nakon “predloga građanina Vučića”, ove nedelje taj predlog će da aktivira delovanje Narodne banke.

Sledeće nedelje, ko zna, možda građani koji imaju problem sa zatvorom budu prinuđeni da čekaju dolazak predsednika da im odobri odlazak u toalet, nikad se ne zna.

Sve u svemu još jedna šamarčina institucijama koja će u narodu biti predstavljena kao velika pobeda. Još jedno zlo koje će u medijima biti prikazano kao nešto dobro.

Jedino pozitivno može da bude ako ovim ljudima zaista budu rešeni problemi, mada to još uvek ne znamo.

Ono što je loše, jeste da će Aleksandar Vučić samo učvrstiti svoju poziciju kao apsolutni gospodar života i smrti u nečemu što se zove Republika Srbija.

Država, da bi bila uspešna treba da ima institucije a ne superheroja. Nažalost, kako je ovde odavno sve okrenuto naopako, ostaje nam samo da se divimo novom herojstvu, aplaudiramo i da se nadamo da će naša deca ove loše režirane akcione filmove gledati negde iz daleka.

 

Comments

comments