Društvo

Zašto su TAKSISTI u Srbiji ZAŠTIĆENI KAO BELI MEDVEDI: Država garantuje samo CENU HLEBA I TAKSIJA?!?

Taksisti će biti zadovoljni kada poslanička većina ovih dana usvoji izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, ali će kompanije koje su pokušale da uvedu nove tehnologije u tu delatnost, CarGo i Uber, najverovatnije odustati od srpskog tržišta.

Digitalne platforme preko kojih je bilo moguće da se po ceni nižoj za oko 25 odsto naruči prevoz putnika, sada će morati da umesto iznajmljivanja vozila sa vozačem angažuju taksiste, što njima ne odgovara jer značajno poskupljuje tu uslugu, a na dosadašnji način moći će samo da angažuju skupa vozila duža od sedam metara, limuzine i to na period od najmanje tri sata. I osam najvećih udruženja IT industrije reagovala su zbog odredbi kojima se umesto naprednijih tehnologija cementira zastareli način prevoza u kome moraju da se koriste analogni umesto digitalnih taksimetara, fotokopije umesto digitalnih dokumenata, što je broj učesnika ograničen, a propisane i najniže cene taksi prevoza, iako se država davno povukla iz te vrste regulacije i zadržala samo pravo da propiše najvišu cenu jedne vrste najprodavanijeg hleba. Sve ostale cene na tržištima na kojima učestvuju privatne firme slobodno se formiraju.

– Ograničavanje konkurencije i smanjenje mogućnosti izbora koje se uvode ovim izmenama zakona, donose niži kvalitet i višu cenu usluga, što nije u interesu potrošača. To nije ni u saglasnosti sa proklamovanom digitalizacijom, ali su taksisti više puta pokazali da su dobro organizovana interesna grupa koja protestima, zatvaranjem ulica ume da se izbori za svoje ciljeve – kaže za danas Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) OVAJ ČOVEK JE HEROJ DANA: POGLEDAJTE KAKO JE ODRŽAO LEKCIJU VUČIĆU KOME POSLE TOGA NIJE BILO DOBRO!

On potvrđuje da je taj tekst zakona u suprotnosti sa proklamovanim ciljevima koje je premijerka Ana Brnabić istakla na početku svog mandata.

– Ne znam da li se premijerka sama opredelila za ovakav zakon ili je on sačinjen u konsultaciji sa nekim ko je vagao socijalno-ekonomske komponente i odlučio da je u ovom trenutku bolje zaustaviti razvoj nego se suočiti sa protestima taksista i blokiranim saobraćajnicama. Ali, nije dobro to što se opravdano načelo uvođenja digitalizacije i tehnoloških inovacija sprečava zbog interesa manjih grupa, a ovo je upravo takav primer – kaže Arsić.

PROČITAJTE JOŠ: GRAĐEVINSKI RADOVI U NS SLUŽE ZA PRIKRIVANJE VELIKE AFERE?!

I Danilo Šuković iz Instituta za društvena istraživanja saglasan je da nova pravila unazađuju poslovni ambijent i pokazuju da su lobiji jači od dugoročnog interesa zemlje da se modernizuje.

– Nismo spremni da se suočimo sa novim tehnologijama i umesto da koristimo ono što ceo svet razvija u interesu korisnika, mi sputavamo takva nastojanja. Iako je Brnabićeva u predizbornoj kampanji obećala da će prioritet biti upravo tehnološki razvoj i digitalizacija, kad dođe do realizacije, nadvladaju lobiji sa jačim partikularnim interesima. Tako je i to obećanje prošlo je kao i sva dosadašnja u dugom nizu godina, poput onih da će se nova vlast, koja god, boriti protiv korupcije. A mislim da je i ovde umešana korupcija, jer nema objašnjenja zašto je bolje pustiti na ulice i divlje taksiste, umesto digitalizovanih sistema kojima se promet automatski evidentira – kaže Šuković.

Avion može onlajn, auto ne

Avionsku kartu možete da kupite preko interneta, ali ne i da naručite prevoz automobilom preko firme koja iznajmljuje vozila i vozače. Prema novom zakonu, za to ne možete da koristite ni telefon, već morate da dođete u kancelariju prevoznika.

PROČITAJTE JOŠ: 28 MILIONA EVRA OD KONCESIJE “NIKOLE TESLE” IDE – CANETU SUBOTIĆU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments