DruštvoKorona

Zdravstvenim radnicima u izolaciji ipak puna plata

Iako su u Kliničkom centru Niš zdravstveni radnici u samoizolaciji prošle nedelje obavešteni da će primiti dve trećine plate, nakon pisanja CINS-a Vlada Srbije i Ministarstvo za rad odlučili su da će medicinari ipak primiti punu platu.

Medicinsko osoblje koje je na poslu bilo izloženo virusom korona, zbog čega im je određena izolacija ili samoizolacija, umesto najavljenih 65% od plate, primiće celokupan iznos. Ovakvoj odluci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prethodila je jučerašnja preporuka Vlade Republike Srbije da svi zaposleni koji su zaraženi koronavirusom, ili im je zbog potencijalnog rizika određena izolacija, dobiju punu platu.

Saopštenje Ministarstva prenosimo u celosti:

“Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, donela je Zaključak kojim je obezbedila pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto onim zaposlenima, koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih, privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji ili izloaciji ili su oboleli od virusa COVID-19. To se prvenstveno odnosi na naše lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju.

Odsustuvo sa rada oni će dokazivati rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova i dr.) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka).

Ovo pravo poslodavci mogu da obezbede na sledeći način:
Za prvih 30 dana odsustva sa rada visinu naknade zarade poslodavci treba da isplate iz svojih sredstava, a ukoliko je zaposleni na plaćenom odsustvu više od 30 dana, poslodavci mogu da, počev od 31. dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade.

 

 

 

Comments

comments