KoronaPolitika

Zelenović i Vuletić traže da se “Ujedinjeni protiv kovida” institucionalno uključe u borbu protiv zaraze

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, najoštrije osuđuju pogrešnu politiku režima u suzbijanju epidemije i zahtevaju da lekari okupljeni u “Ujedinjeni protiv kovida” budu institucionalno uključeni u borbu protiv zaraze.

To su saopštili nakon onlajn sastanka sa prof. dr. Zoranom Radovanovićem, epidemiologom, prof. dr. Oliverom Stojkovićem i dr Srđanom Lukićem, pulmologom.

“Vlast je zakasnila sa uvodjenjem odgovarajućih mera. Podsećamo da su lekari, okupljeni u Ujedinjenji protiv kovida, još 14. oktobra predložili jasan plan koji je neophodno sprovesti, a da se vlast o to potpuno oglušila”, navodi se u saopštenju.

Zelenović i Vuletić ocenjuju da “izgovor da mere nisu uvedene zbog očuvanja ekonomije nije tačan”.

“Odlaganje uspostavljanja reda dovelo nas je do povećanja broja obolelih i nužnosti preduzimanja drastičnih restrikcija. Takav pristup dovodi ekonomiju u rizik od izazivanja velikih gubitaka, koje bi bilo moguće izbeći”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da zdravstvo u Srbiji vode politički kadrovi, a ne sposobni i stručni ljudi. “Nekompetencija ovih politikanata ugrožava živote i zdravlje ljudi”, navode i ističu da je moguće brzo napraviti promene boljom organizacijom.

“Cilj je da niko ne sme da čeka na prvi pregled. Za sve teške pacijente mora biti obezbedjen bolnički smeštaj. Za pacijente kojima je neophodan kiseonik, a mogu da budu lečeni u kućnim uslovima, naophodno je omogućiti ovakav režim”, navodi se u saopštenju.

Comments

comments