DruštvoPolitika

Žika SNS će nas bombardovati i tokom kampanje!

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odobrio je danas Radioteleviziji Srbije (RTS) da može nesmetano da emituje emisiju “Žikina šarenica”, iako je voditelj te emisije Živorad Nikolić na izbornoj listi Srpske napredne stranke (SNS) za beogradske izbore!

Živorad Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica ili Žika Seljak (zavisno od toga koga pitate) tako je dobio priliku da nas sa programa “javnog servisa” nesmetano bombarduje svojom emisijom i to u vreme predizborne kampanje, tokom koje će Žika biti jedna od perjanica SNS kartela za beogradske izbore.

Odgovor koji je poslao REM je sledeći:

“Emisija ‘Žikina šarenica’ je autorski programski sadržaj zabavnog karaktera koji se dugi niz godina prikazuje na RTS i ne predstavlja predizborni program za koji važe posebna pravila”.

“Shodno činjenici da je reč o javnom medijskom servisu čiji su programski sadržaji dostupni na teritoriji Srbije, ni tehnički, ni programski nije moguće da se takvi sadržaji ukinu za određenu teritoriju Srbije”, dodaje se u odgovoru.

E sada, mi imamo nekoliko pitanja za telo koje donelo ovakvu odluku.

1. Ako nije moguće ukinuti program za određenu teritoriju Srbije, moguće je zabraniti da se program emituje na čitavoj teritoriji Srbije, makar do 4.marta, zar ne? Emisija koja ide jednom dvaput nedeljno u tom slučaju ne bi se emitovala možda svega nekoliko puta do izbora, što nikome ne bi napravilo neku veću štetu.

2. Šta ako se dogodi da Žika baš na dan izbora (koji padaju u nedelju kada se inače emituje emisija) dobije zaduženje od svojih gazda iz SNS-a da prekrši izbornu tišinu i pozove svoje gledaoce da podrže SNS kartel?

3. Ako se ovo ostvari, to će biti POTPUNO BESPLATANA medijska promocija SNS-a na državnoj televiziji, dok istovremeno opozicione stranke mogu samo da sanjaju da ih neko uopšte pozove da kažu nešto na RTS-u. To vam nije palo na pamet?

4. Da li ste razmišljali o tome da čovek koji radi na “javnom servisu”, koji bi trebalo da bude javni servis SVIH GRAĐANA, a ne SNS TELEVIZIJA, sme da bude i stranački angažovan, kao što je to Žika? Gde je tu onda objektivnost i neutralnost programa?

Zbog sve goreg i goreg mraka koji nam inače stiže sa RTS-a (a ova odluka samo pojačava taj bezobrazluk), opozicija je rešila da organizuje protest u Takovskoj i digne svoj glas protiv propagande koja nam stiže sa državne televizije.

Comments

comments