Politika

Znamo da Angela odlazi, da li može sa sobom da povede i Vučića?

O kancelarkinoj podršci balkanskom autokrati i posledicama

Angela Merkel odlazi. Više se, kaže, neće kandidovati ni za jednu funkciju, partijsku ili neku drugu. Planira da ode 2021. godine, ali se spekulira da bi mogla da ode i pre tog roka. Ako ode ranije, Angela bi mogla da uradi nešto dobro i za nas.

Mogla bi, recimo, da povede i Aleksandra Vučića sa sobom. To bi bilo dobro iz najmanje dva razloga. Prvo, njih dvoje sigurno imaju šta da kažu i jedno drugom objasne neke stvari. Oko Kosova, na primer. Drugo, nema elegantnijeg načina da se Vučić skloni sa vlasti od toga da ga Angela uzme pod ruku i odvede. Ma gde to bilo. U odnosu na sadašnje stanje opozicije i njezine trenutne mogućnosti, ovakav način uklanjanja Vučića mi deluje dosta realistično.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) OVAJ ČOVEK JE JOŠ PRE 5 GODINA PREDVIDEO ŠTA ĆE SE DESTITI SRBIJI!

Kao što je poznato, Vučić je svoj autoritet gradio i na podršci nemačke kancelarke. U više je navrata javno prebrojavao susrete sa njom i koristio ih kako bi dodatno omalovažavao opoziciju. U svojoj volji za moć Vučić je Angelu pretvorio u sredstvo za ućutkivanje opozicije. Kritikuješ Vučića, a njegovi ti trabanti odmah uzvrate pitanjem: Izvinte, a kolko ste se puta vi sreli sa gospojom? Nijednom? E, onda nemate pravo na reč.

Jeste, Maximus je pretvorio Angelu u instrument unutrašnje politike, ali je naš problem, ipak, malo kompliciraniji. Jer, nije reč samo u kancelarkinoj podršci balkanskom autokrati, nego i o uverenju građana da je bolji život moguć uz ovu vlast.

Nije, međutim, jasno kakav još bolji život građani očekuju? Pa, sada su penzije veće nego ikad. Plate konstantno rastu. Privreda koristi Titan gel i u neprestanoj je erekciji? Narodi sveta se bude i povlače priznanje Kosova. Amerika se priziva pameti, a predsednik je u formi i javno se, preko televizije, imaginira kao pristalica pluralizma i zagovornik medijskih sloboda. Eto, nije Guarana ono što mu daje krila, nego je to kritika političkog protivnika i plaćeničkih medija. Ta ga kritika podstiče, kako kaže, da danas radi više nego juče i da sutra napreduje više nego danas.

PROČITAJTE JOŠ: MRAK: VUČIĆ ĆE KONTROLISATI SVIH PET TELEVIZIJA I 7 OD 8 NOVINA!

Sa Vučićem na čelu Srbija je u neprestanom spidu, pa nije jasno u čemu je problem. Zemlja je, konačno, dobila, omnipotentnog predsednika, spremnog i sposobnog da preuzme bilo koju zamislivu funkciju. Tako je Maximus i predsednik države, i predsednik vlade, i ministar spoljnih poslova, i glavni pregovarač, i novinar, ali i njegov sagovornik, i PR inostranih korporacija, i sprinter reformi, i oslonac bogatih, i nada siromašnih, i poučan primer, i utešna reč…

Srbija je takvom spidu da su ovi spori, ali veoma osetljivi i složeni sistemi, poput vladavine prava, demokratije i ljudskih prava, toliko izubijani, prepuni modrica i oteklina da se jedva drže na nogama. A u ovim stvarima nam velika Angela nije bila od pomoći.

Nisam siguran ni da ćemo neke vajde imati i od njenog naslednika. Sa Vučićem je druga stvar. Njegove službe pažljivo prate situaciju. Ma ko da zasedne u Angelinu fotelju, aparati treba da prikupe njegove ili njene govore, članke, intervjue, izjave. Treba, zatim, sve to pažljivo proučiti, markirati magistralne stvari i dobro nabubati, što štreberu Vučiću uopšte neće biti teško, pa izaći pred novi autoritet načitan, spreman i pokoran.

Zbilja, kakav boljitak još možemo očekivati i od koga?

PROČITAJTE JOŠ: VLADA PROMENILA SVOJU UREDBU SAMO DA BI TOMA OSTAO U VILI U UŽIČKOJ!

(izvor: automonija.info / Tihomir Novak)

Comments

comments