Društvo

Zoran Đorđević je NAJGORE DNO: “Sve što radimo – radimo u korist majki. Ali država je na prvom mestu”!

Predstavnici Svetske banke su u razgovoru sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem pohvalili neke od izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom i dali preporuke da se nastavi proširenje programa usmerenih ka siromašnima.

Kako je saopštilo ministarstvo, delegacija Svetske banke je dala preporuke za bolje funkcionisanje sistema socijalne zaštite, uključujući i nastavak proširenja programa usmerenih ka siromašnima – novčane socijalne pomoći i dečijeg dodataka.

PROČITAJTE JOŠ: “SEVERNA KOREJA” – SVI ZAPOSLENI MORAJU DA OTVORE RAČUN U POŠTANSKOJ ŠTEDIONICI!

Đorđević je istakao da sve što čini njegovo ministarstvo „radi u korist majki“.

„Želimo da majke u Srbiji znaju da sve što radimo, pogotovo kada su pitanju izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, radimo u korist majki, ali u skladu sa mogućnostima države. Ono što je bitno je da građani znaju da je roditeljski dodatak podsticaj koji daje država, kako bi poboljšala demografsku sliku Srbije i pomogla svim porodicama, a dečiji dodatak predstavlja stečeno pravo“, rekao je Đorđević.

Delegacija Svetske banke analizirala je kako funkcionišu davanja koja se obezbeđuju iz budžeta resornog ministarstva za različite kategorije građana, a kako se navodi u saopštenju pohvalili su rad Nacionalne službe za zapošljavanje i programe prekvalifikacija i dokvalifikacija građana, ali i rad PIO fonda, CROSO-a i Poreske uprave.

Govoreći o budućim planovima ministarstva, Đorđević je istakao da će izrada socijalnih karata sprečiti svaki vid zloupotrebe socijalih davanja, jer će se davanja isplaćivati po automatizmu i bez nepotrebne administracije.

PROČITAJTE JOŠ: KRLE PONOVO IZVREĐAN NA TVITERU POSLE PLJUVANJA PO MRTVOM DAVIDU

„Uvodjenje socijalnih karata, doneće korist za budućnost, za našu zemlju i za naše gradjane. Biće izrađene po uzoru na Dansku, čiji se model pokazao kao najbolji u svetu“, istakao je Đorđević.

On je napomenuo i da je predlog da izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti bude urađena na osnovu primera SAD-a, kojim bi se uvelo postepeno ukidanje socijalne pomoći prilikom zapošljavanja, a ne odjednom, što bi stimulisalo gradjane da rade.

Komentarišući uvedene prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenih i nezaposlenih gradjana kako bi napredovali u svojoj karijeri, ministar je objasnio da je to način da dobiju priliku da rade ono što vole i tako ostvare i bolje zarade, sa ciljem sprečavanja odlaska mladih iz zemlje.

Kada je u pitanju briga o korisnicima usluga socijalne zaštite, Đorđević je naveo da će se u narednom periodu raditi i rekonstrukcija Centara za socijalni rad, koja podrazumeva da se centri podele u kategorije, kako bi se bolje utvrdilo šta je potrebno svakom od njih za bolji i efikasniji rad.

Naglasio je i da će se na osnovu broja korisnika socijalnih ustanova, odredjivati i broj zaposlenih stručnih lica, kao i smeštajnih kapaciteta.

PROČITAJTE JOŠ: EVO KO STOJI IZA UBISTVA DAVIDA – NOVINAR OBJAVIO DETALJE I IME UBICE

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments